Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Obroty na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie do posiadaczy scenica II phI z silnikiem 1.6 16V. Czy możecie uświadomić mnie jakie wartości/ile kresek macie na obrotomierzu po odpaleniu zimnego silnika ?I ile utrzymuje się ta wartość zanim silnik nabierze temperatury żeby obroty spadły do tych czterech kresek.W sumie to chodzi mi o tzw.pracę silnika na ssaniu.I pytanie zasadnicze który czujnik odpowiada za wysyłanie sygnału do komputera żeby ten decydował o obrotach na ssaniu ?

Ad 1) jakieś 5-10 min, lub do 2-3 km ciągłej jazdy z prędkością ok 60 km/h, jak pojedziesz szybciej to nieco szybciej się nagrzeje. Tak, mniej więcej, nagrzewa się ten silnik. Nie powiem ile ile "kresek" bo nie mam odniesienia, ale generalnie po przejechaniu ok 500 m "ssanie" się wyłącza, przynajmniej u mnie, tzn obroty spadają z ~1100 - 1000 rpna, najpierw do 900 rpm i dalej do 750 rpm.

Wiem, bo akurat w takiej odległości mam skrzyżowanie ze światłami i czasami muszę się tam zatrzymać.

Ad2) za "ssanie" pośrednio, odpowiada czujnik temp. silnika, na podstawie jego ECU, podnosi obroty.

Czujnik temperatury silnika ten koło termostatu ? Czy scenic posiada jeszcze jakiś dodatkowy ? Który z czujników dodatkowo ma też wpływ na to tzw. "ssanie" ? U mnie na zimnym i na ciepłym silniku są cały czas cztery kreski, chociaż na zimnym obroty delikatnie podwyższone.