timo69 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Mam w Scenicu I ph II oryginalne radio kasetowe sterowane spod kierownicy. Zapragnąłem jednak mieć możliwość słuchania muzyki z CD. Miałem zamiar kupić radio CD, ale trafiła mi się okazyjnie oryginalna zmieniarka Alpine z obudową/schowkiem. Do zmieniarki jest kabel, który na jednym końcu ma czarną prostokątną wtyczkę nieco podobną do DINowskiej w radiu, a na drugim małą kwadratową niebieską. Kabel ma około metra długości. I teraz pytanie: czy ten kabel trzeba gdzies przeciągać i coś w tym celu rozmontowywać, czy może gdzieś jest wyprowadzona wiązka do zmieniarki i trzeba się tylko wpiąć? Jeśli jest wiązka, to gdzie szukać jej końca, a jeśli jej nie ma, to którędy oryginalnie idzie kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Cześć Najpierw sprawdź jaki masz rodzaj radia, radiosat czy tuner list. Tuner list Radiosat Czy jest to radiomagnetofon czy radio z CD? Wtyczki zakładam wyglądają tak: Gniazdo zmieniarki: Przewód od zmieniarki możesz przeciągnąć środkowym tunelem. Jeżeli masz radio Tunerlist to podłączenie jest plug&play (nie pamiętam czy zmieniarka też pyta o kod) Jeżeli masz radio typu Radiosat to sprawy się komplikują. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timo69 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Dzięki. Wrzuciłeś fotki kostek, ale jak rozumiem to nie jedyna różnica - te radia różnią się już "na oko", z tego co znalazłem w necie? Jak mam to z okrągłymi przyciskami (2 duże 4-funkcyjne po bokach + małe okrągłe 1-6 itd.), to mam Tuner List? Jest to kaseciak, a złącza wyglądają dokładnie jak na Twoich zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Hej. Jeżeli wygląda tak to Tunerlist: z podłączeniem nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timo69 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) To super, bo w właśnie takie radio mam. Spróbuję dziś z tym powalczyć. Dzięki. EDIT: Poświęciłem wczorajsze popołudnie i udało mi się wszystko podłączyć. Sprawa rzeczywiście jest banalnie prosta. Najwięcej czasu zajęło mi lutowanie kabla od zmieniarki (dostałem przecięty), reszta to pikuś. Co prawda w międzyczasie okazało się, że zakupiona zmieniarka (wraz z obudowa/schowkiem) pochodzi z anglika, ale w sumie to nawet lepiej - wylądowała przez to pod fotelem kierowcy, co wg mnie jest wygodniejszym rozwiązaniem. Dzięki za rady i pomoc. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez timo69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi