Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z elektryką w tylniej części samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Od tygodnia jestem posiadaczem Meganki I Fidji 2002 hatchback.

Jednocześnie mam przyjemność zarejestrowania się na tym forum :)

<><><><><><><><><><>><><><><>

Niestety, mój pierwszy post nie jest taki jaki bym chciał bo... niestety mam problem.

Nie działa mi środkowy STOP, światło bagażnika, ogrzewanie tylniej szyby i nie otwiera się wlew paliwa.

Przypuszczam, że nie są to pojedyńcze awarie, tylko nie dochodzi prąd.

Co ciekawe: przy zamykaniu klapy na chwilkę świeci się STOP, po czym gdy klapa jest już niżej to gaśnie (oczywiście trzymam wciśnięty pedał).

Czy ktoś miał podobne przypadki? Co to może być i gdzie szukać przyczyn ewentualnych awarii?

Ps. Czy posiada ktoś schemat elektryki ?

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76

Edytowane przez aston76

Witaj bo89, ja mam podobny problem z dojściem prądu do tylnej czesci klapy. U mnie z centralnego nie zamyka bagażnika, nie dochodzi prąd TYLKO do oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Sprawdziłem przewód od zamkna lecz przy zamykaniu nie dochodzi napięcie. Jutro mam zamiar za to się zabrać lecz musze podrukować instrukcje. Znalazłem schematy prowadzenia przewodów do tylnej częsci CHYBa twojego samochodu lecz jest to z produkcji roku 2000

post-65868-0-90597000-1387897810_thumb.jpg

post-65868-0-24427800-1387897811_thumb.jpg

post-65868-0-54203400-1387897811_thumb.jpg

Co do schematów to są w dziale Download ( z wielkiego PDF-a wyciąłem te zdjęcia) lecz znajduja sie tam także schematy elektryczne ale ja ich w ogóle nie pojmuje i nie chciałbym Cie wporowadzić w błąd. Masz tutaj linka do niego (tylko po rosyjsku, schematy to 1/3 PDF-a, a zdjecia to reszta, plik Megane (X64) NT 8155A 2000.pdf) http://megane.com.pl/files/file/174-schematy-elektryczne-megane-i-scenic/

Edytowane przez shu90

Nie działa mi środkowy STOP

ogrzewanie tylniej szyby

Może to wskazywać na uszkodzenie kabli na przejściu karoseria/klapa. Często przełamują się przewody w tym miejscu.

światło bagażnika,

Żarówka?

nie otwiera się wlew paliwa

Siłownik klapki jest sprawny? Próbowałeś go na krótko?

Do sprawdzenia wtyczki pod plastikami obu słupków A, ale najpierw musisz być pewien, że niedziałające elementy są sprawne.

po poruszaniu wiązki łączącej klapę z resztą samochodu wyskoczył mi problem podobny do tego http://megane.com.pl/topic/14522-zarzenie-kontrolki-od-swiatel-przeciwmgielny/page__pid__255268#entry255268, tyle że u mnie żarzy się kontrolka tylnej szyby.

Czy to może spowodować jakieś konsekwencje/ pożar ? Mam wyjazd i dopiero mogę zrobić to po sylwestrze , ale trochę padł blady strach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!