Riccardo Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam Szanowne grono fanów Meganek. Temat obrotów był wałkowany ale nic nie znalazłem na ten przypadek.Mam problem z moją meganką 1.6 16v 2002/3 przebieg 100tys. jeśli chodzi o wolne obroty.Dziwnie sie zachowują-oscylują w granicy tych 750 ale tendencja jest raczej spadkowa co okresowo 3-4 sek tak jakby go dławiło cyklicznie i spada na chwilę do 700 po czym znowu na 750-800.Wymieniłem rozrząd, pompę wody, świece,filtry,dokupiłem 2 cewki beru (4 takie same)czyściłem regulator wolnych obrotów.Podpięty w serwisie wykazał tylko uszkodzony czujnik temperatury który od razu kupiłem, oraz mechanik mi powiedział że jest za wysoki czas wtrysku-ale nie wie dlaczego. Jeśli to może mieć wpływ to ciekł mi czujnik przy pompie wspomagania, po jego wymianie zaczeła cieknąć przekładnia.Nie wiem czy to może mieć wpływ na obroty-jutro jadę ją regenerować, bo poza tym autko jedzie bez zarzutu.Co radzicie bo mnie ta nierówna praca silnika dołuje.Za długi czas wtrysku-czego to wina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper0407 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 siemka. zazwyczaj sa to cewki w tym silniku. Ja na twoim miejscu sprawdziłbym jak czujesz utrate mocy czujnik położenia wału. ja u siebie mam podobny problem tylko ze mam 1.6 8v. Poza tym może silnik zasysa lewe powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi1961 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Mam scenic 1.6 16V 99r.Założyłem świece NGK BKR6EZ i jest OK.Obroty są równe,nie trzęsie silnikiem.Wymieniłem świece chociaż poprzednie miały dopiero 5 miesięcy,tej samej firmy ale innego typu,dwuelektrodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 ja bym olal sprawe......wydaje sie ze to normalne zachowanie dla K4M. a czy spadek obrotow widzisz tylko na obrotomierzu czy sa jakies inne objawy? np trzesie autem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riccardo Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Poprzednie świece miałem NGK i też ten objaw był.Oprócz kołysania obrotomierza czuć wahania pracy silnika w środku i na lewarku skrzyni biegów,delikatnie trzęsie silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Riccardo, jeżeli masz tą wersje silnika o wyższych obrotach to niestety drgania biegu jałowego w nim występują. Walczyłem z tym przez jakiś czas aż dokopałem sie do instrukcji ASO która o tym właśnie mówi. NOTA 3789A "UWAGA: silniki K4J i K4M zostały dostosowane do działania na wyższych prędkościach obrotowych i jest naturalne, że mogą w nich występować nieznaczne wahania podczas pracy na biegu jałowym, po rozgrzaniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi