sartek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam! Mam następujący problem - mój tempomat działa tylko na 2. i 3. biegu. Po zmianie biegu na czwarty i kolejne automatycznie się rozłącza i jakiekowliek klikanie przycisków nie pozwala na powrót do zadanej prędkości czy ustawienie nowej. Taki tempomat to raczej mało przydatny jest, bo w mieście po prostu na nic, a w trasie na 5. i 6. biegu nie działa. W ASO podpięli wszystkie swoje cudaczne komputery i zmiękli. Stwierdzili, że oni nie wiedzą, ale mogą podpiąć samochód do komputera i połączyć się z ekspertami we Francji, ale koszt samej takiej diagnostyki to minimum 500 złotych. Na razie z tej możliwości zrezygnowałem, bo obawiam się, że eksperci z Francji każą wymienić komputer silnika i za taką "poradę" zabulę 5 stów albo więcej. Może ktoś z forumowiczów ma jakiś pomysł? Z góry dzięki za wszystkie sugestie! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diodak Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam, Może na początek zresetować kompa odłączając na pół godzinki akumulator. Co prawda Windowsa w nim nie ma, ale to zawsze komputer......... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Pewnie spróbuję tego resetu. Czy w związku z tym mogą wystąpić jakieś kwestie uboczne, z którymi powinienem się liczyć? Chodzi mi o jakąś konieczność ustawiania lub regulowania czegoś po takim resecie. Swoją drogą jestem ciekaw, czy próbowali tego w ASO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 będziesz musiał kilka razy pozamykać i otwierać szyby żeby komputer wyczaił jak je domykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diodak Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Kod do radia fabrycznego, ustawienie zegara i chyba wsio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Samochód mam ściągnięty z Belgii i kodu do radia nie mam, więc chyba sobie na razie odpuszczę reset kompa - jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Kod dostaniesz za 30-50pln z salonu. A moze wersje oprogramowania wymienic (format). Bo to brzmi jak faktycznie - problem z kompem. Albo poszukaj ludzi ktorzy znaja sie na kompach lepiej niz w aso (o to nie trudno). Nie wyswietala sie zaden komunikat (w stylu cruise control fault)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Brak jakichkolwiek komunikatów o błędach tempomatu. W ASO mi powiedzieli, że komputer diagnostyczny też nie zwraca błędów, ale mój komputer był podobno pierwotnie zamontowany w innym samochodzie (konkretnie w Scenicu z 2004 r.). Może to jest przyczyną... Mówisz, że o dobrych speców od komputerów nietrudno. A możesz podać jakieś wskazówki, jak ich szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Panorama Firm i dzwon mow o co chodzi, czy ktos sie podejmuje. A dzialal wczesniej ten tempomat? Bo moze faktycznie wina tego, ze komp przelozony. Poza tym jak oni w ASO sprawdzali ten samochod, podczas jazdy, czy na postoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Odkąd samochód kupiłem, to tempomat nie działa. W jaki sposób go sprawdzali w ASO to nie wiem - zgłosiłem im awarię tempomatu to najpierw mi auto oddali i powiedzieli, że przecież działa. No więc jadę na drogę - nie działa. Wracam do salonu i mówię jak jest, a oni mi na to, że oni tylko na 2. biegu sprawdzili. No normalnie żenada. Potem wzięli samochód znowu i nic już więcej nie wymyślili. Pewnie popróbuję z PF. Dzięki PS. Tak mnie jeszcze naszła jedna myśl. Czy możliwa jest sytuacja, że skoro ktoś założył używany komputer ze Scenica, to ten komputer pochodzi na przykład z modelu ze skrzynią 5-biegową? Nie wiem, czy jest możliwe, by komputer z samochodu z 5-biegową skrzynią bezproblemowo współpracował z moim silnikiem i skrzynią 6-biegową. Bo jeśli jest to możliwe, to może po prostu komp nie rozpoznaje trzech ostatnich biegów z powodu niekompatybilności ze skrzynią. Z góry zaznaczam, że to tylko moje teoretyczne dywagacje i jeśli plotę bzdury, to proszę o wybaczenie, bo się na tym nie znam kompletnie Tego rodzaju "smaczków" jest w moim aucie więcej. Na przykład: po odpaleniu silnika kontrolka ASR przechodzi test bez problemów, czyli zapala się i gaśnie. Jednak ASR nie działa - gdy tylko zechcę, koła buksują aż miło. Próby wyłączenia ASR z przycisku na desce rozdzielczej powinny skutkować zapaleniem się kontrolki ASR, co też się nie dzieje. W ASO mi powiedzieli, że zamontowany komputer w ogóle nie ma wiązki od ASR, w związku z czym tego systemu po prostu nie ma. Czyżby Renault wypuszczało modele bez tego systemu? Wniosek jest jeden - ktoś z tym samochodem wcześniej dobrze pokombinował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Jakiś dobry spec od elektroniki samochodowej, innego wyjścia nie widzę, aso odradzam, wydaje mi się, że nie można sobie tak przekładać BSI, BSM, UCH hehe ?? z scenika do megany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Sprawdż jeszcze czujnik luzu i włączonego biegu umieszczony na skrzyni biegów. Może po włączeniu 4 lub 5 informuje komp. że jest luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Update po czasie: problem rozwiązany. Przyczyną był komputer sterujący silnikiem ze Scenika, który został zamontowany w moim aucie przez jednego z poprzednich właścicieli. Po zamontowaniu właściwego komputera z Megane problem ustąpił całkowicie. Dzięki za wszystkie porady . Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoz Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Odświeżam temat ponieważ mam ten sam problem, jednakże u mnie pojawił się po naprawie skrzyni biegów (wyskakujące 6stka ) po naprawie tempomat działa do 3 biegu, na 4-6 od razu reakcja jak bym wdusił sprzęgło lub hamulec, a czasem w ogóle nie reaguje na przyciski. Wcześniej tempomat działał prawidłowo na wszystkich biegach. Samochód megane CC 1.9dci z 2004 roku. Mam też drugi problem - kontrolka poduszki - wymieniona taśma, wszystko było ok przez miesiąc i zapaliła się poducha i tak sobie świeci... Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpio Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Co do poduszki to nachyl się pod siedzenie pasażera i poruszaj kabelkami. U mnie i w pięciu innych megankach które znam coś nie styka pod fotelem pasażera i poruszanie fotelem pomaga, a jak nie pomoże odpal auto, przesiądź się na miejsce pasażera i przesuwaj fotel o jeden ząbek do przodu i poczekaj 5 sekund i jak nie zgaśnie to przesuń o kolejny ząbek. Bardzo częsta usterka w tym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi