Dulek Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 mam problem może ktoś z was będzie w stanie mi pomóc z góry dziękuje! jestem właścicielem Renault megane 97r 1.6Rt. nie mam świateł przeciwmgielnych przednich i tylnych, dojście prądu do bezpieczników jest lecz brak wyjścia w lampach, może ktoś z was wie jaka może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 A przy włączaniu manetką zapalają się kontrolki na desce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dulek Opublikowano 30 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 nie zapalają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 To po sprawdzeniu bezpieczników zainteresowałbym się włącznikiem i kablami do niego dochodzącymi. Oczywiście przeciwmgielne uruchamiasz przy włączonych światłach (mijania, drogowych)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dulek Opublikowano 30 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Danielossss, przekręcam manetka a kontrolki się nie zapalają [ Dodano: 2007-01-30, 10:30 ] a możesz napisać coś więcej jak się do tego zabrać? bo mam tą megane dopiero tydzień i nie wiem co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 no to Danielossss opisze jak a ja tylko dodam ze w megi czesto padaja dzwignie, ale glownie przelaczanie kierunkow, mozesz sprawdzic tez przekaznik, moze nie lapie... dojście prądu do bezpieczników jest lecz brak wyjścia w lampachczyli za skrzynka z bezpiecznikami masz prad w obwodzie na kablach a dopiero przy lampach nie? w takim razie gdzies miedzy bezpiecznikiem a swiatlami, obstawiam jakas wtyke (glowna) albo przekaznik. PS: no i gratuluje slusznego wyboru oraz witam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Te kontrolki to na razie odpuść, w twoim liczniku są chyba jeszcze na żarówkach więc może po prostu padły. Szukaj usterki we włączniku. Jeżeli chodzi o dobranie się do włącznika to mniej więcej tak: opuścić kierownicę na dół - odkręcić osłonę dolną przełączników (3x torx od spodu) - zdemontować osłonę dolną delikatnie pociągając do dołu - odkręcić kolejne dwie śrubki torx (są pod kierownicą- trzeba ją odpowiednio ustawiać) trzymające górną osłonę - jeżeli auto posiada sterowanie radiem przy kierownicy to też należy zdemontować mocowanie pilota (jeden torx pod półkolistą (otwieraną) klapką pilota - wysunąć wtyk z wiązką kabli wchodzący do lewej części przełącznika zespolonego - odkręcić następne dwa torxy, albo krzyżaki trzymające lewą część przełącznika i wymontować go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dulek Opublikowano 30 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 hmmm... przekaźnik a gdzie on jest umieszczony? [ Dodano: 2007-01-30, 10:47 ] DrNO, a gdzie ta wtyka (np. główna) i ten przekaźnik są umieszczone?? [ Dodano: 2007-01-30, 10:50 ] ok dzięki spróbuje dobrać się do tego włącznika. [ Dodano: 2007-01-30, 10:53 ] Danielossss jak masz jeszcze chwilę to powiedz mi coś o tych wtykach i tym przekaźniku o których napisał DrNo, bo widze że sie w tym orientujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zdejmij osłone kierownicy. Po lewej stronie pod przełącznikiem zespolonym powinienes zobaczyc kabelek, chyba zielony. Jest on od tylnych świateł p-mgłowych. Nieraz lubi sie odlutować. U mnie wlaśnie tak było. Lutownica i .....sam to zrobisz P-mglielne przednie nie są obowiązkowe i powinienieś mieć je chyba na oddzielnym wyłączniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 P-mglielne przednie nie są obowiązkowe i powinienieś mieć je chyba na oddzielnym wyłączniku. Jest to ten sam włącznik - przekręcasz raz zapalają się z przodu przekręcasz dalej drugi raz to zapala się tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dulek Opublikowano 30 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 dzięki wszystkim!! problem rozwiązany!! ps. dopisz jeszcze dla zaspokojenia naszej ciekawości co było Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 To się chociaż pochwal jak. Forum czyta dużo osób i może dzięki Tobie zaoszczędzimy sporo czasu i klepania w klawiaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dulek Opublikowano 30 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 tak jak napisał Janksz odlutowany przewód pod słupkiem kierownicy od przełączników zespolonych chwilka roboty i po sprawie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Miło, że mogłem pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Jak już jesteśmy przy światłach przeciwmgielnych to pytanko. Megane II chodzi o tylne lampy przeciwmgielne, lewa świeci, prawa nie, wiem że auto miało naprawiany-lakierowany prawy bok. Po rozkręceniu lamp zauważyłem, że z lewej strony do kostki dochodzą 3 przewody (przypuszczalnie: masa, + przeciwmgłowe, + wsteczne), natomiast z prawej strony dochodzą dwa przewody . Jednak kostak wygląda na oryginalną, gdyż pozostałe miejsca na kable są zaślepione niebieskimi końcówkami. Czy tak ma być? :cry: Czy musze pociągnąć dodatkowy kabel. Jeżeli tak to skąd najlepiej to zrobić? Jeżli nie to o co chodzi? Oczywiście żarówka sprawdzona, jest ok. Poszukałem i znalazłem post DrNO, który wyjaśnił :) mi, że faktycznie firma Renault nie montowała kabla do prawej lampy przeciwmgielnej :shock: :-/ . Więc pytanie: Jeżeli chciałbym to przerobić, to od czego zacząć gdzie się dopiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi