Jolero Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Jestem tutaj pierwszy raz także witam serdecznie :P A więc do tematu. Posiadam Renault Megane Scenic II 1.9DCI 110km rok 2006 po lifcie, tak się stało, że obróciłem panewki i proszę o poradę na co zwrócić uwagę przy wymianie silnika?? Czy musi być on identyczny? Czy mogę go zamienić np: na 105/120/130km ? słyszałem, że 110km to stłumiona wersja 130km i że konie nie mają tutaj znaczenia tylko miejsce umiejscowienia pompy? Czy to prawda? Czy może też lepiej oddać do naprawy? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Edytowane 2 Marca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Podstawą są koszty najpierw wyceń naprawę i skoro to tylko wał a reszt igła to może warto robić. Jeśli wymieniasz nie kombinuj tylko zakładaj ten sam bo kombinowanie moze obrócić się przeciw Tobie. Nie szukaj najtańszego silnika (jesli wymieniasz tylko z gwarancją ale nie tylko taką że odpali jak założysz). To tak w skrócie. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 2 Marca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolero Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 No właśnie sam silnik sprawował się super, dlatego mam dylemat i najchętniej bym go zrobił.. tylko nie ma pewności, że ktoś zrobi go dobrze a kupując używke też nie wiem co wsadzam i zazwyczaj takie też są bez gwarancji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Jesli góra jest ok. czyli kompresja i nie brał oleju a masz dobrego szlifierza to za rozsądne pieniądze naprawiaj tylko sprawdź pompę olejową a szczególnie zawór przelewowy i po remoncie zmieniaj olej (5W40) co 15 kkm albo raz w roku. Co do zakupu silnika to polecam bo ci ktorzy kupili od nich nie mieli problemów: http://silniki.com.pl/ Ceny nie są co prawda te co na allegro ale silniki sa pewne (i żeby nie było nie mam w tym żadnego interesu). Ostateczna decyzja należy i tak do Ciebie. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 2 Marca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolero Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 zawsze lałem 5w30 mobila i sprawował się rewelacyjnie. Rozumiem, że po wymianie panewek lepiej zmienić na gęstszy? aha i mechanik coś wspominał, że w tych modelach są montowane panewki miękkie i twarde, czy jest coś takiego i czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 zawsze lałem 5w30 mobila No to teraz robisz silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi