Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Błędne wskazania komputera pokładowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam następujący problem, otóż od pewnego czasu komputer pokazuje mi średnie spalanie na poziomie ok. 8,8l/100km (chyba chce żebym dostał zawału za każdym razem, jak odpalę silnik :P ). Jednak po zatankowaniu dzisiaj się bardzo ucieszyłem, bo wyszła mi średnia "taka jak zawsze" ;) Ale zarazem się zmartwiłem, bo świadczy to o jakimś problemie z kompem :P Wyjaśniam:

1.Ilość przejechanych kilometrów się zgadza

2.Zużytego paliwa jest 54,6 l(wg kompa), a na stacji weszło tylko 45l(licznik kasowałem przy ostatnim tankowaniu)

thumb_hosting_zdjec_1394833730__dsc_0602a.jpg

3.Średnia jest zawyżona przez te 10 "wirtualnych litrów"

Filmik przed tankowaniem:

https://www.youtube.com/watch?v=mQTXPi3coPM

Filmik po tankowaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=HnPi9rnNKq0

Chcę zwrócić uwagę, że wskazówka pokazywała 1/4 baku (czyli 45l spalonych), a na kompie do stacji jeszcze 164km teoretycznie zostały na tych 5,4l(60-54,6 :P) więc musiałoby być spalanie rzędu 3,3l/100km :P

Czy ktoś miał podobny problem albo wie co jest grane? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Dodano: 31 mar 2014 - 23:02

Ogólnie w tej chwili wszystko przeanalizowałem i moje pytanie brzmi skąd komputer bierze dane do chwilowego spalania? Bo w tym miejscu znajduje się problem.