bert32 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Witam Przymierzam się do wymiany sprężyn na obniżające i w związku z tym mam kilka pytań. Ktoś robił to u siebie ? Cieżko się wymienia je w meganie ? Jakieś wskazówki mile widziane Ile mniej więcej czasu to zajmuje ? Oraz czy przy rozbieraniu zawieszenia warto od razu coś jeszcze wymienić ? Same amorki mam dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daawidek44 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Ja u siebie wymieniłem sprężyny (-4cm). Z przodu trzeba wyjąć całą kolumnę Mc phersona i wyjąć starą sprężynę i zastąpić nową. z tyłu sprawa jest dużo prostsza, wystarczy odkręcić z jednej strony amorki żeby cała belka opadła tak żeby wyjąć całe sprężyny :) Tył banalny, przód troszke gorzej ale idzie to zrobić o ile ma sie ściągacze do sprężyn. Robiłem to z kolegą i zajęło nam to ok 3h tyle, że walczyliśmy z jedną śrubą bo sie ukręciła.... Ogólnie autko dużo lepiej sie prezentuje i jest sztywniejsze. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medyk22 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 U siebie mam sprężyny MTS Technik -30/35 co prawda niedawno zakładane, ale poprawa w prowadzeniu znaczna. Przy odkręcaniu dolnego mocowania amortyzatora w zwrotnicy ostrożnie, żeby nie urwać śruby- można podgrzać i nie powinno puścić bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert32 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Już po bólu Robota całkiem przyjemna i obyło się bez większych problemów. Założyłem Eibachy -30mm i auto od razu lepiej wygląda. Gleba to nie jest, ale i tak jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bania Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Koledzy a powiedzcie jak po tych zmianach wygląda kwestia komfortu. Chciałbym też założyć sprężyny obniżające -30mm ale nie chciałbym stracić na komforcie podróżowania, chodzi mi o troszkę lepsze właściwości jezdne w szybkich zakrętach nie zależy mi na wyglądzie. To ma być zmiana poprawiająca wartości użytkowe pojazdu czyli prowadzenie ale bez straty komfortu. Czy takie sprężyny (amorki zostają zwykłe) się sprawdzą? Pzdr. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medyk22 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Czuć odrobinę więcej nierówności, ale auto pewniej się prowadzi. Wg mnie strata na komforcie minimalna, a poprawa właściwości jezdnych ogromna- polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert32 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Powiem tak: na komforcie praktycznie nic nie straciłem, a jeśli chodzi o prowadzenie to czuć różnicę na plus. Auto się mniej składa w zakrętach i lepiej reaguje na polecenia wydawane kierownicą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bania Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Panowie dziękuję. Właśnie o takie zapewnienia mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daawidek44 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Bart32-> powiedz mi prosze Ty masz felgi 16 czy 17? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert32 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) 17" :) mniejszych nie da się założyć :D Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez bert32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodi Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 masz jakiś link albo namiary gdzie można dostać te sprężyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert32 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Eibach.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daawidek44 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Bert32-->a to ori miałeś takie tarcze hamulcowe? Bo wygląda to zaje..ście jak tarcza taka duża, czy to sam zmieniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert32 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Są to hamulce z Renault Espace IV 324mm. Standardowo są 280mm. Swap ogólnie dość prosty a poprawa hamowania znaczna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daawidek44 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Dzięki, właśnie zastanawiałem sie na zmianą tarcz i zacisków z przodu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi