Skorpioniks Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Siemka mam pytanie, chyba strzelił mi kolektor wydechowy w Megane 1.6e 98r 8V. Z racji tego że auto pierdzi, i dźwiek wydobywa się raczej z kolektora postanowiłem go zmienić. I teraz pytanko z jakich modeli będzie kolektor pasować?. Czy ze Scenica też?. I dwa mech powiedział mi że takich kolektorów się raczej nie spawa bo tak czy tak strzeli. A czy można by było jakąś pastą wysokotemperaturową potraktować go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Tylko wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Plecionkę na rurze obejrzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Tak plecionka jest ok, chyba uszczelka już jest na wykończeniu. Eee można z tym jeździć normlanie no nie??. Poza burczeniem i tym że spaliny będzie czuć troszkę nic sie chyba nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 No nie bardzo można. Sonda Lambda ma wtedy złe odczyty i auto będzie miało zwiększony apetyt na paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Nie no Kreciq to to wiem tylko może źle napisałem, czy można przez jakiś czas z tym jeździć. Bo w pracy troszkę zagoniony i dopiero w następnym tygodniu mogę z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 I znów, to zależy. Jak masz jeszcze sprawny katalizator, to nie bardzo można... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 No nic to jadę z tym jak najszybciej się będzie dało :P bo widzę że może być więcej problemów niż większe spalanie :) Dodano: 07 kwi 2014 - 22:35 Ok Przemo miałeś rację. Obejrzałem dziś dokładnie plecionkę i stwierdzam że to ona "pierdzi". Teraz pytanko droga będzie wymiana tego łącznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Plecionka to jakieś 50zł. Za ile Ci ją wspawają, nie mam pojęcia. Znajdź warsztat, który zajmuje się wydechami i zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) A trzeba przy tym ściągać cały wydech znaczy odkręcać kolektor wydechowy?. Bo słyszałem że mogą się śruby "nakrętki" przy kolektorze urwać i problem się robi. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Skorpioniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Nie, plecionka jest na rurze, wiec po co odkręcać kolektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Pytałem bo gdzieś doczytałem że tak się robi. Ale jeżeli nie to spoko będe dzwonić i się dowiem co gdzie i jak. Dzięki za odp jak zrobię to napiszę ile wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Możesz zakupić plecionkę zaciskaną. Obcina się starą plecionkę i cybant z rury katalizatora, zakłada nową plecionkę, zaciska obejmami i tyle. Do spawania trzeba zdjąć tłumik środkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Ok dziś odebrałem Renie. I okazało się że jednak walnięty był kolektor wydechowy. Była dziura "ktoś kiedyś go już spawał" ale nie wiedziałem o tym. Zakupiony został używany za 80 bo nowy to 900zł !!!. Jest teraz cichutko milutko jak nie było od bardzo dawna. Jedyne co zauważyłem to leciutki dymek spod tej obudowy kolektora , który zniknął i nie występuję podczas gazowania. Czy taki dymek może powodować to że 1.Kolektor musi się przepalić czy coś takiego, 2. Czy to może uszczelka tak ma za pierwszym razem. Oczywiście uszczelki nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Dobra pojeździłem już z tym kolektorem i jest mega poprawa. Raz nie dudni, dwa obroty przestały falować "falowały od roku" po trzecie przestało mi trząść we wnętrzu samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi