tomer Opublikowano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Generalnie to wszystko w katalogu DDT2000Data. W podkatalogu vehicles można znależć CAN ID na które trzeba zainicjować ELM'a. A potem trzeba odnależć odpowiedni plik w katalogu ecus dla ECU z którym chcemy gadać i w nim są wszyskie polecenia do wysłania. Pracuje obecnie nad aplikacją na Android'a która będzie gadała z ELM'em. Póki co udało mi się np. odczytać aktualne wartości ciśnień w oponach z UCH lub kody czujników. Będę was informował o wynikach prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziok2 Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Możecie spróbować w ostatnim kroku wpisywać : 3B 11 01 80 to ustawi język na polski (o ile jest, a jeżeli nie ma to wróci do francuskiego). WG bazy DDT nowsze ph1 też powinny go mieć - u mnie niestety nie ma. W phII procedura powinna wyglądać tak samo (pisze powinna bo nie sprawdzałem doświadczalnie tylko wg bazy). do wpisania ostatniej sekwencji wszystko przebiegało poprawnie, po jej wpisaniu otrzymałem odpowiedź 7F 3B 80 i język się nie zmienił. Panowie proszę o pomoc, co jest nie tak?? Moje autko to MII PHII 1,9 dci 2006 rocznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomer Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Musisz być szybszy :) - ta i poprzednia linia muszą być wpisane w krótkim czasie (bodajże 2 czy 3 sekundy) Edytowane 7 Października 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziok2 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Dzięki wielkie, będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki25 Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Też próbowałem wprowadzić ten kod za pomocą pcmscan ale zero odpowiedzi ani zmiany języka. Za pomocą jakich programów mogę wprowadzić te kody aby zadziałało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziok2 Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Witam wszystkich zainteresowanych zmianą języka komputera instrukcja przedstawiona przez Tomer-a działa, trzeba tylko poćwiczyć prędkość wpisywania komend. Po wielu próbach udało się !! mam w mII phII język polski. Dzięki WIELKIE Należy się przynajmniej 4-pak , a nawet cała skrzynka. Użyłem aplikacji ScanMaster-ELM Edytowane 13 Października 2014 przez Bodziok2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki25 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) W takim razie też muszę jeszcze jutro spróbować i przyspieszyć prędkość wpisywania ;) Dodano: 13 paź 2014 - 08:49 Udało się :) Musiałem zmienić program do wpisywania i mam już j.angielski. Miałem cichą nadzieje, że będzie polski, bo Meganka jest z 2005r. października ale lepszy angielski od niemieckiego :) Dzięki Edytowane 13 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbyszekB Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Mi dziś też się udało zmnienić język w moim Scenicu. Dla autora tego wątku należy się duuuże Przy okazji uruchomiłem program ScanTool którego używałem do mojego wcześniejszego samochodu czyli Hondy Civic. No i po uruchomieniu okazało się że spora część parametrów pracy silnika jest odczytywana poprawnie takie jak obroty, temperatura płynu i powietrza, odczyty sondy lambda itp. Mam nadzieję że wkrótce z ELM'em uda się zdziałać jeszcze więcej :) Po moich dzisiejszych próbach jestem pewnien że uda się zdziałać znacznie więcej. :) Interesuje mnie jeszcze parę ustawień. Może uda się dalej zdziałać w tym temacie? Kody wziąłem z bazy DDT2000. Skąd wziąć tą bazę DDT2000? Edytowane 19 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maksik Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Udało się Musiałem zmienić program do wpisywania i mam już j.angielski. Miałem cichą nadzieje, że będzie polski, bo Meganka jest z 2005r. października ale lepszy angielski od niemieckiego Dzięki Też mam PCMSCAN i miałem próbować nim zmieniać język wyświetlania, ale widzę, że Tobie się nim nie udało. Możesz mi powiedzieć jakiego programu użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziok2 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Napisałem kilka postów wyżej, iż użyłem aplikacji ScanMaster-ELM jest darmowa i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maksik Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) cięcie Przeczytałem o tym zanim napisałem pierwszy post w tym temacie i dla potwierdzenia pytałem czy kolega jarecki25 użył tego samego programu czy innego jeszcze ;) Czekam na interfejs i w najbliższym czasie przetestuje różne programy. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Nie cytujemy postu w całości odpowiadając bezpośrednio pod nim. damiar Edytowane 20 Października 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki25 Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Mi scanmaster niestety nie zadziałał. Użyłem programu proscan i tam za pierwszym razem mi sie udało. Wydaje mi się że też dużo zależy od sterowników kabla. Mój ma już ładne parę lat więc może dla tego miałem problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodysitek Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Czy ktoś próbował może z takim interfejsem? ELM327 bo nie wiem czy opłaca się go kupić, a jeżeli działa to z jakim programem? Edytowane 28 Października 2014 przez mlodysitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledzik1984 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Ja mam ten interfejs i działa Edytowane 29 Października 2014 przez sledzik1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wars Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Pacjent Scenic II z 2008 roku, ja użyłem programu ScanMaster-ELM DEMO oraz ELM'a iCar2 Vgate Bluetooth zakupionego u chińczyków za 12 $ ( z przesyłką) silnik nie odpalony , pierwsze próby nieudane log wyglądał tak : >ATZ ELM327 v2.1 >ATSP6 OK >ATSH743 OK >1086 50 86 >3B110180 7F 3B 80 jednak po 3 próbach uzyskałem taki efekt : >ATZ ELM327 v2.1 >ATSP6 OK >ATSH743 OK >1086 50 86 >3B110180 7B 11 Licznik dalej gadał po francusku , wyjście z pojazdu, zamkniecie centralnego i ponowne otwarcie i licznik już do mnie pisze po polsku :) Wielkie dzięki za udostępnienie solucji Ps. Jeśli po ostatnim poleceniu dostajecie odpowiedź 7F 3B 80 to znaczy że polecenia wpisywane są za wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi