onifer Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Poradźcie drodzy forumowicze. W dniu wczorajszym przy otwartym oknie usłyszałem, iż z okolic lewego tylnego koła dochodzą dziwne stuki. Opisowo jest to takie tyk tyk ciche, zupełnie jakby coś weszło w bieżnik opony i stukało przy jeździe, ponieważ przy bardzo wolnej jeździe częstotliwość stuków jest mała i wraz ze wzrostem prędkości proporcjonalnie wzrasta, tak jakby było to zależne od tego jak szybko się koło obraca. Dotyczy jazdy na wprost. Na co oprócz oczywiście sprawdzenia czy coś nie weszło w bieżnik radzicie zwrócić uwagę? Edytowane 17 Czerwca 2014 przez onifer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jordi Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Jak dla mnie wlazł ci kamyk w oponę. Strasznie wnerwiający dźwięk :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onifer Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Będę jutro robił jeszcze dokładne oględziny opony oraz sprawdzę czy to tykanie ma miejsce także jadąc na biegu jałowym i przy hamowaniu bo szczerze to nie sprawdzałem tego dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 jadąc na biegu jałowym i przy hamowaniu Jak mówisz, że zależy to od prędkości obracania się koła, to co by miało zmienić hamowanie lub bieg jałowy, skoro samochód ma napęd na przednie koła(więc tylne tak jakby cały czas jadą na jałowym B) )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jordi Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Niech sobie sprawdzi jadąc na luzie, a potem wydłubie ten kamyk i cieszy z taniej naprawy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onifer Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) dcst- pod warunkiem, że jest to tylne a nie przednie koło. Tak mi się wydawało, ale czasem lokalizacja stuków nastręcza trudności. Ale na 90% jest to jednak tył. A może to wskazywać na łożysko? Edytowane 17 Czerwca 2014 przez onifer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Raczej nie. Łożysko jak już to szumi, a nie stuka. Poszukaj tego kamyka w kole... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onifer Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Faktycznie było parę białych kamyczków w bieżniku. Po wyciągnięciu odgłos ustał. Dziękuję wszystkim którzy pomogli w temacie. Można temat zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi