janusz73 Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Witam, Czy w waszych Meganach pojawia się problem z zewnętrznymi klamkami? Tzn. jeśli się pociągnie to nie chcą wrócić na swoje miejsce, nasila się to tak że drzwi nie można zamknąć siedząc w środku pojazdu ,trzeba wysiąść i nacisnąć klamkę ręką , Trzeba chyba wymienić takie klamki? :cry: Naprawianie czy "sikanie"WD40 nie wchodzi raczej w rachubę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino87 Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Zdejmij tapicerkę z drzwi i: 1. Z tego co pamiętam w klamkach są sprężynki - jeśli to ich wina to zobacz co z nimi nie tak, ew. je wymień. 2. Zerknij czy to nie jest wina cięgien (może gdzieś się blokują albo co? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 http://megane.com.pl/dload.php?action=file&id=5 tu masz instrukcję jak rozebrać drzwi - przenie rozbiera się analogicznie jak tylne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz73 Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 dzięki za instrukcję , jutro to rozbiorę i sprawdzę , co z tym się stało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sintar Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Witam! Właśnie spróbowałem zmierzyć się z problemem - w zasadzie musiałbym przepisać pierwszy post - sytuacja identyczna ale tylko z tyłu - przednie klamki działają bez zarzutu. Zdjąłem boczek w drzwiach, spróbowałem nasmarować cały mechanizm (tyle ile się dało - dostęp do niego jest "kapitalny" ) i dalej nie widać poprawy. Sprężyna wygląda w porządku, nie sądzę żeby była przyczyną - w czasie otwierania i zamykania klamki ewidentnie słychać i wyczuć można tarcie, ale nie dałem rady go dokładnie zlokalizować. Wyciągnięcie klamki z całym mechanizmem wygląda na niezłą ekwilibrystykę więc zanim podejme się kroków ostatecznych chce zapytać, czy może ktoś dał radę uporać się z problemem w "cywilizowany" sposób? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Wyciągnięcie klamki z całym mechanizmem wygląda na niezłą ekwilibrystykęto nie jest trudne. już mniej więcej opisałem jak to wszystko wyciągnąć tym temacie. http://megane.com.pl/viewtopic.php?p=52160...ighlight=#52160jeżeli masz problem z klamkami które nie wracają na swoje miejsce to jednak bym stawiał na sprężynę bo tam nie ma co blokować. prędzej bym stawiał na zablokowanie klamki wewnątrz auta. Wyciągnij wszystko i przeczyść i zobaczysz co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sintar Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 ok, dzięki za rade - byłem bliski wymontowania całej klamki ale wolałem jeszcze zapytać żeby czegoś nie pochrzanić po drodze ;-) zajmę się tym przy najbliższej okazji Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi