jetro Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Witam.Jesetm posiadaczem Renualt Scenic 1.9dci. z 2001 r.Mam problem z kontrolką świec żarowych włączjących się podczas jazdy.Wiem ,że problem był przerabiany,czytałem i szukałem.Problem polega na tym ,że kontrolka włącza się po umyciu auta lub (rzadziej)po opadach deszczu.Zapala się w momencie wciśnięcia pedału gazu,auto na moment zamula a potem mimo zapalonej kontrolki (obroty około 1800- 2200)auto trochę przymulone ale idzie.Wygląda na wodę.Potencjometr rozebrałe,zmierzyłem-dobry.Zakleiłem i zasilikonowałem.Zresztą jak pokazała się kontrolka to go rozebrałem nie było wilgoci.Patrzyłem, bez demontażu na przepływomierz ale tam jest sucho.Ma ktoś z Was jakiś pomysł?Gdzieś dostaje się woda?Chyba ,że jest jeszcze coś.Ewentualnie potencjometr używka,ale tak jak piszę,nie jest to jednoznaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 To wygląda na pierwszy rzut na zawór EGR, przerabiałem to u siebie. Wyeliminowałeś juz tą najbardziej prawdopodobną przyczynę? Podpinałeś sie pod komputer, żeby błędy szczytać, może tam coś wyjdzie. Ja polecam zaślepienie EGR. Nie wiem tylko, czemu po myciu auta występuje problem. Czy masz objawy na równej drodze, czy przy podjazdach? Jak auto ci przymula, to będzie szło, jednak przy jeżdzie pod wzniesienie, prędkość i moc będą spadać, mówię Tobie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetro Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Cześć.Włąśnie w tym problem ,żę auto nie traci mocy na wzniesieniach,jest słabsze jak jest zapalona lampka świec żarowych.Zawór rok temu czyściłem.Przejadę około 1000km i nie zapali się.Irytuje mnie to ,to tak jakby żyłą swoim życiem:) Edytowane 11 Lipca 2014 przez jetro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Odepnij wtyczkę z EGR-a i zobacz czy problem dalej będzie. Powinien ustąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetro Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Ok.tak zrobie i dam znać:) Dodano: 17 sie 2014 - 12:20 Witam,przepraszam za przerwę,ale czekałem na ciągłe działanie kontrolki świec żarowych.Doczekałem się.Było sucho a błąd mimo to wyskakiwał.Zrobiłem tak jak pisał tomik i problem ustał.Umyłem samochód i jest dobrze.Dziękuje za podpowiedz.Pytanie jest tylko takie, działać coś z eger czy zostawić tak jak jest?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornik. Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Koledzy a gdzie ta wtyczka z EGR się znajduje? Bo mam ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi