Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wymiana Anteny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem antenę do mojej Megane, chciałbym się poradzić czy już ktoś wcześniej wymieniał antenkę żeby poradził mi lub zdradził jakiś patent jak to szybko i bezinwazyjne zrobić Pozdrawiam:) Łukasz.

Edytowane przez lukaszchk

Ja wymieniałem w hatchbacku. Żeby nie połamać podsufitki, trzeba odpiąć górne zatrzaski pod uszczelką bagażnika, zdjąć boczki bagażnika, na których trzyma się półka, potem boczki, z których wychodzą pasy, uchwyty nad tylnymi drzwiami, potem wyciągnąć brzegi podsufitki spod uszczelek bagażnika i drzwi - tyle powinno wystarczyć, żeby odgiąć na tyle podsufitkę, by podejść tam z kluczem do odkręcenia śruby i wykonać "zabieg" komfortowo. Dla ułatwienia można położyć sobie lusterko tak, by było widać od spodu podstawę anteny.

Edytowane przez Jaru

• 1 rok później...

Jako świeżo upieczony właściciel Meganki i nowy forumowicz, cześć wszystkim!

Czy ktoś z Was wymieniał może antenę na nową i jest w stanie podpowiedzieć co takiego kupił?

W moim aucie w ogóle nie ma uszczelki pod anteną, a do tego nie działa GPS. Postanowiłem więc nie bawić się i od razu zamontować nową antenę, z nową uszczelką. Problem tylko co kupić, żeby pasowało? Na Alledrogo znalazłem coś takiego, jednak to jest bez GPS i za podobną cenę można myśleć o antenie z bacikiem do CB radia. Macie może jakieś pomysły lub doświadczenia co by tutaj pasowało?

Edytowane przez aston76

Właśnie znalazłem coś takiego jak mówisz, tylko tutaj nie ma podłączenia zasilania i nie wiem czy zakryje całą dziurę w dachu ;) Najlepiej byłoby, jakby ktoś kto ma już zamontowaną taką lub podobną antenę potwierdził, że ma to rację bytu.

EDIT: Dla potomności, problem z anteną GPS rozwiązałem kupując osobną antenę GPS ze złączem żeńskim Fakra 90. Upchałem ją pod deską gdzieś nad radiem i śmiga. Najlepiej jednak kupować antenę ze złączem męskim, wtedy będziecie w stanie podłączyć ją na tylnym prawym słupku bez kombinowania ;)

Edytowane przez qba8