Lukasz1985 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy. Zakupiłem w Niemczech miesiąc temu Renault Scenic 1.6 16V 113 KM z 2005 roku. Wymieniłem w nim rozrzad kompletyny pompe wody kolo zmiennych faz rozrzadu oleje oraz filtry. Podczas wymiany rozrzadu okazalo sie ze rozrzad jest zle ustawiony. Samochod byl slaby. Wszystko zostalo ustawione na blokady od nowa rozrzad wymieniony. Po wymianie rozrzadu samochod odzyskal moc i nic sie nie dzieje oprocz tego ze swieci kontrolka SERWIC i CZEK. Na komputerze diagnostycznym wychodzi błąd zmiennych faz rozrzadu i blad czujnika polozenia walka. Czujnik zostal wymieniony i nic to nie dalo. Rozrzad zostal trzy krotnie sparwdzony i wszystko jest dobrze. Samochod jezdzi dobrze. Prosze o pomoc jaka moze byc tego przyczyna. Mechaniczna czy elektroniczna. Czy mozliwe jest to ze kolo zmiennych faz rozrzadu moze byc wadliwe. Zalozone zostalo nowe orginalne. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam. Regulamin pkt.5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 28 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbee Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Błędy wykasowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Mechaniczne do sprawdzenia elektrozawór zmiennych faz rozrządu, elektronicznie wiązka elektryczna. Błąd był również przed zmianą rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz1985 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Błędy wykasowane i po około 20 minutach jazdy błąd spowrotem z powrotem wraca. Przed zmiana rozrzadu bledów rozrządu błędów nie bylo. było. Edytowane 28 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Może być źle ustawione koło zmiennych faz rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz1985 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Z tego co wiem to kola zmiennych faz rozrzadu nie da sie zle zalozyc. Zakladasz przekrecasz i ono ci kliknie w odpowiednim miejscu i jest nie ma innej opcji. Zastanawia mnie to ze wczesniej samocod byl slaby rozrzad byl zle ustawiony kolo zmiennych faz rozrzadu przy zapalaniu bylo juz slychac i bledow nie bylo zadnych. Po wymianie dobrym ustawieniu moc wrocila a bledy sa. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, interpunkcja Kolego, proszę zacząć stosować się do uwag moderatorów. damiar Edytowane 29 Lipca 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Gdyby tak było, to mój mechanior nie malowałby markerem znaczków na kzfr. Koło wchodzi na zatrzask, ale obrót koła trzeba ustawić zgodnie ze znakami. Edytowane 29 Lipca 2014 przez sylwekdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz1985 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzieki jutro podjade do mechanika i bede sprawdzal Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Kolego, póki co przyznaję 2 ostrzeżenia. Na przyszłość zalecam poprawę. damiar Dodano: 07 sie 2014 - 21:41 Koło zmiennych faz rozrządu ustawione według znaków. Problem pozostaje nadal. Za tydzień rozbieramy i czyścimy elektrozawór zmiennych faz rozrządu i będe myślał co dalej. Może ktoś ma jeszcze jakąs propozycję. Z góry dzięki. A dla ciekawostki w Renault Serwis nic mi nie powiedzieli o ustawieniu według znaków koła zmiennych faz rozrządu. Edytowane 31 Lipca 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yawa20 Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Witam. Mam podobny problem. Kupiłem MII ph I 2005 r z silnikiem 1.6 16V. Jak nią jechałem od sprzedającego to pojawił mi się Check Engine + serwis. Okazało się, że za chwilę miałem 2 cewki do wymiany. Wymieniłem przy okazji rozrząd z pompą wody. Wszystko było ok, aż może po 2 miesiącach pojawił mi się znowu CE + serwis. Najpierw skasowałem go z kolegą (kod błędu P0420, wydajność katalizatora). Pojawił się po około 2k km. Pojechałem do mechanika na CLIP i on znalazł błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Wymienił + czyszczenie przepustnicy. Po niedługim czasie CE znów się pojawił sam go skasowałem za pomocą ELM327 bletooth + smartfon. Elm widział to znowu jako błąd wydajności katalizatora. Błąd pojawiał się jeszcze może ze 3 lub 4 razy, gdzie 2 razy go skasowałem ja, a 2 razy sam się skasował. Dwa miesiące temu pojechałem na CLIPa i pokazali mi, że sonda lambda za katalizatorem nie działa. OK. Wymieniłem. Za chwilę znów CE już miałem jechać do nich z awanturą ale zgasł. W zeszłym tygodniu znowu się pojawił. Pojechałem na CLIPa i padła sugestia, że to KZFR się kończy. Z tym że nie mam problemów z odpalaniem, hałasem czy spadkiem mocy. Skasowali mi błąd, zrobili adaptację silnika i kazali przyjechać jak się kontrolka znów zapali. Waszym zdaniem jest to możliwe żeby KZFR powodował zapalenie się CE? Edytowane 22 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi