Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Drżenie auta przy obciążeniu - wtryski? (próba przelewowa)

mariuszzz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu jak obciążę auto (np 3-4 osoby) to zaczyna nim dosyć mocno telepać. Jak jadę pod górkę to oczywiście jeszcze bardziej. Jak jadę sam jest to wyczuwalne ale tragedii nie ma. Myślałem że może jakaś poduszka silnika. Oddałem do zaufanego mechanika. Podpiął komputer i się nim przejechał. Podczas jazdy korekcja jednego wtrysku wyszła mu 2,2 a jak zapiął 5 bieg pod górkę to nawet 2,6 (mowi ze max powinno być 1). W związku z tym zrobiłem dzisiaj 2 próby przelewowe. Pierwsza próba na rozgrzanym silniku podczas 1 minuty na wolnych obrotach wyszło: 1 wtrysk - 14ml, 2.-13ml, 3.-13ml, 4.-14ml.

Druga próba - 1 minuta, 2000obr. 1 wtrysk-22ml, 2.-22ml, 3.-19ml, 4.-24ml.

Przy drugiej próbie momentami dosyć mocno puszczał biały dym.

Mógłby ktoś zinterpretować te wyniki? :)

Prócz tego mam małe wycieki oleju z simeringu wału, uszczelki miski i przepustnicy. Będę to robił w przyszłym tygodniu. Ale to chyba nie ma nic wspólnego z tym drżeniem?

Edytowane przez Pawel

• 1 rok później...

Zrób ten sam test, ale w czasie 4 min na rozgrzanym silniku.

Pamiętaj, że wtryskiwacze liczy się od strony skrzyni biegów.

Obecne wyniki nie napawają szczególnym optymizmem, ale najgorzej nie jest.

Co do puszczania białego dymu i brakującej mocy pod górkę, to ja bym się przyjrzał układowi dolotowemu.

Kończy się turbosprężarką, albo układ dolotowy jest nieszczelny.

Drżenie nie pochodzi czasem z układu przeniesienia napędu?

Koło dwumasowe jest w dobrym stanie?

Edytowane przez Pawel