marek1704 Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Jak w temacie. Mam auto od dwóch miesięcy, przebieg 70 000km, na zimę chce wszystko powymieniać. Filtr jest z podgrzewaczem czy jest zamiennik inny od fabrycznego. Pozdrawiam. Edytowane 28 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Ja kupiłem zamiennik Mann lub Behr Edytowane 29 Września 2014 przez Tytan555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1704 Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) jak są zamienniki to morze może jakiś symbol numer lub link Edytowane 29 Września 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) WK 9012 X F 026 402 067 PX FCS770 itd Edytowane 29 Września 2014 przez Tytan555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1704 Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 A czy filtr paliwa FILTRON PP 988/2 będzie pasował do MIII jest tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 No przecież masz na stronie Filtrona napisane więc w czym porblem aby sprawdzić? Może kup Krafta bo jest jeszcze tańszy.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiedneMegane Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Montowanie taniego filtra w Mondeo TDCi skończyło się u mnie wymianą wtrysków po 3 tyś km od wymiany. Lepiej nie wymieniać wogole w dieslu niz wymienic na bardzo tani zamiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Miejmy nadzieje że marek się przekona na własnej skórze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) A czy te filtry podejdą pod Megane 3 1,5dCi 85KM 2010 rok Hatchback? http://allegro.pl/filtr-paliwa-pp-988-2-renault-megane-iii-08-i4895086325.html http://allegro.pl/renault-megane-iii-08-1-5dci-1-9-dci-filtr-paliwa-i4919151499.html http://allegro.pl/filtr-paliwa-fluence-megane-scenic-iii-dci-pp988-2-i4926400488.html Który z nich jest najlepszy? Ten ostatni za niecałe 50pln przypuszczam że nic nie wart, potem dwa: filtron i jakaś inna firma... Polećcie coś :) p.s. przy wymianie wymieniam sam filtr czy dodatkowo podgrzewacz paliwa? I czy przy wymianie filtra mogę się posiłkować tym filmikiem: Czy w Megane jest to inaczej rozwiązane? Edytowane 7 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dostęp jest po zdjeciu lampy.. Czy naprawde szkoda wydać na manna lub purfluxa raz na 60tys km????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) OK, filtr wymieniony. Przypomnę że mam Megane 1.5dCi 85KM 2010 rok. Ja to zrobiłem tak: - odkręć prawą lampe (ta od strony pasażera) - odkręć prawe koło - odkręć prawe nadkole (te czarne przy kole: 2x śruba 10 + 1 duża czarna zaciskowa/zaślepka) - odchyl nadkole tak abyś miał dostęp do filtra - odkręć śrubkę od osłony filtra ( śruba 10) - od góry (przy lampie) odłącz kabel z podgrzewacza oraz dwa przewody. Przewody odłączasz tak, że na dole trzeba ścisnąć mocno zatrzaski które je trzymają (biały a drugi zielony). Tutaj ważny moment. Na pompie będziesz miał narysowane dwie strzałki (wlot i wylot). Zobacz i zapamiętaj który kabel gdzie jest. U mnie biały był przy wylocie (strzałka w kierunku OD kabla) a zielony na wlocie (strzałka w kierunku kabla). Wtyczka od podgrzewacza także od strony białego wylotu (ważne bo potem będziesz miał skręcone przewody). Po odłączeniu kabli może się wylać trochę ropy. - wyjmij dołem (przez nadkole) filtr UWAGA BO FILTR JEST PEŁEN ROPY - odkręć uważnie dolną zaślepkę i przelej ropę do jakiegoś zbiornika - odkręć torx z podgrzewacza (to ten na górze - 1x torx) i wyjmij go (podgrzewacz - ta czarna 'zaślepka' jest na wcisk) - przykręć dolną zaślepkę do nowego filtra - wciśnij podgrzewacz (pamiętaj aby wtyczka była skierowana w dobrą stronę!) i przykręć TORX. Na tym etapie nie zdejmujesz jeszcze zaślepek na przewody/kable - włóż od strony nadkola filtr paliwa i podłącz wtyczkę - zdejmij pierwszą z zaślepek (u mnie akurat były czerwone) i wciśnij przewód (tym razem sam wskoczy, nie trzeba naciskać zatrzasków - pamiętaj o stronach, jeden to wlot, drugi wylot) - zdejmij drugą zaślepkę i włóż drugi z przewodów (tym razem sam wskoczy, nie trzeba naciskać zatrzasków - pamiętaj o stronach, jeden to wlot, drugi wylot) - przy pomocy pompki (taka czarna obok wlewu do spryskiwacza) napompuj paliw do filtra. Pompujesz aż pompka nie zrobi się twarda. Gdy już będzie gotowe idź i odpal auto aby sprawdzić że wszystko jest OK. - przystąp do skręcania wszystkiego mnie to zajęło jakieś 40-50 minut p.s. film z postu powyżej gdzie facet pokazuje filtr w swoim sceniku jest jak najbardziej OK. U nas wygląda to tak samo Edytowane 9 Stycznia 2015 przez qweluke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosman78 Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 No przecież masz na stronie Filtrona napisane więc w czym porblem aby sprawdzić? Może kup Krafta bo jest jeszcze tańszy.... A jakieś konkrety co do niskiej jakości filtrona? Czy tylko obiegowe opinie kogoś kto kiedyś gdzieś słyszał podobnie jak z opiniami na temat francuskich aut filtron jest montowany w USA na pierwszy montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 To opinie znajomych mechaników którzy montowali filtry paliwa filtrona , takie zwykłe na przwodzie są OK ale z dopasowanymi bywa różnie, do innych porduktów Filtrona nie ma zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosman78 Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja kupiłem filtrona i zmienię przy okazji wymiany opon na letnie, ale i tak zakładam wymianę filtra co 2 wymianę oleju tj. Co 30 tys.a nie tak jak producent podaje co 60...ja jedyne co słyszałem negatywnie lub nie o filtronie to to że niektóre filtry mają nieco gęstszy materiał filtrujący co akurat mi nie przeszkadza bo i tak wymieniam je częściej niż się powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Usunięty Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi