Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czujniki cofania - rozstaw śrub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno zakupiłem Megane II kombi. Dzisiaj wyposaźyłem się w chińskie czujniki cofania które mam zamiar w Megi zamontować. Zwracam się więc do uźytkowników posiasających ten model z fabrycznymi czujnikami o podanie odległości między czujnikami w tylnym zderzaku oraz odległości między skrajem zderzaka a pierwszym czujnikiem. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.

lapka2.gif

Regulamin pkt.5.6 - pl-literki Aston76

Edytowane przez aston76

Zmień sposób pomiarów bo od końca zderzaka może to różnie być zmierzone.

Najlepiej wyznaczyć sobie środek zderzaka, (podział na 2 odstępu pomiędzy środkami środkowych czujników) i od tego miejsca mierzyć w jedną stronę do środka bliższego (ten wymiar już jest wynikiem dzielenia) i dalszego czujnika. W drugą stronę będzie to samo, by było symetrycznie do wyznaczonego środka zderzaka.

Taki pomiar jest najpewniejszy.

Przy wyznaczaniu miejsc wiercenia też najlepiej z tego sposobu skorzystać.

szkic

o-----o---I---o-----o

Edytowane przez gojgien

• 2 tygodnie później...

Witam. Odgrzewam temat. Polakierowałem czujniki pod kolor nadwozia żeby ładnie wszystko wyglądało i dzisiaj zamontowałem. Niestety nie dało się ich zamontować na wysokości wyższej niż 40cm z powodu belki i teraz mam problem bo okazało się że dla tych czujników 40cm to za nisko i dopóki stoję na prostym lub pod górę czujniki piszczą prawie cały czas. Jak stanę autem z górki to wszystko jest ok. Ma ktoś może jakiś pomysł jak z tego wybrnąć?