Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

2 problemy, 2.0 97r. - nawiew,central i immo

Rekomendowane odpowiedzi

1. dot. nawiewu, polutowałem końcówki tranzystora w tym sterowniku ponieważ nie działał mi żaden bieg od 1-5 działał tylko 6, teraz działają wszystkie ale od 1-5 ma tą samą moć prawie jak 6,jest jedynie delikatna różnica. Gdzie dalej szukać?

2. dot. centrala z pilota, poprzednik powiedział mi że jego poprzednik :) odłączył immobiliser ponieważ nie działał z kluczyka niby był rozkodowany, zastanawiam się gdzie tego szukać żeby podłączyć i spowrotem zakodować.

Dodano: 09 lis 2014 - 18:30

Ktoś czyta to forum?

Ad1. Wymieniłeś ten tranzystor czy tylko poprawiłeś lut? Ta płytka jest dwustronnie drukowana. Jeżeli chodzi na maksa to pewnie tranzystor do wymiany. Sprawdź też brązowy przekaźnik przy dmuchawie.

Ad2. Jak dobrze pamiętam to immo w F3R było razem z komputerem sterującym. Jeżeli ktoś je odciął to już raczej go nie przywrócisz. Po co Ci te immo? Jak zamki chodzą z pilota to wystarczy. Immo padało w tych modelach dlatego je odłączają, masz kilka stówek w kieszeni :)

ad1. No właśnie poprawiłem luty, może je wymienie, tylko że podczas zmiany między 1-5 napięcie w kostce się nie zmienia ani nie przeskakuje na inne piny

ad2. chodzi o to że central z pilota nie działa, bym spróbował go zakodować ale nie wiem gdzie szukać kody

Ad1. Obstawiam, że tranzystor wyzionął ducha, sprawdź pewnie jest gorący. Kup nowy to jest koszt około 10-20zł.

Ad2. Poszukaj na forum kodowanie pilota na podczerwień. Masz teraz dodatkowy pilot do centralnego zamka czy musisz otwierać ręcznie?

Co do punktu drugiego to zostaw tak jak jest, bo nie wiadomo jak to było zrobione. Jeżeli poprawnie, to zrobił w sterowniku silnika.

Więc moje pytanie ....?Co jeśli zrobił to inaczej????Pytam ponieważ mam ten sam problem.

Dodano: 20 lis 2014 - 14:37

????

Edytowane przez damiar

W silniku F3R immo jest w ECU, natomiast za sterowanie zamkami odpowiada UCH i czujnik podczerwieni. Nie da się wyłączyć immobilizera inaczej, niż poprzez jego odcięcie w sterowniku silnika i po jego zdjęciu lepiej za dużo nie kombinować, bo może się ponownie uzbroić. W przypadku wymienionego sterownika może to być o tyle kłopotliwe, że silnik nie da się uruchomić, bo kod będzie nieznany.

Co do zamka centralnego: jeżeli nadajnik w kluczyku działa, odbiornik podczerwieni jest sprawny i UCH nie padło, to powinna pomóc procedura kodowania kluczyka - tak jak radzi Lionel2000

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!