droopy Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Preszpan, właśnie, słowo uciekło. Co do uszczelki to tak mi odpowiedzieli w mailu, do renault napisałem to dostałem od nich nawet specyfikacje techniczną tego połączenia i uszczelki tam nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxxCinuxxX Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) No i niestety ale uszczelnienie nic nie pomogło:/ Chyba szykuje się wymiana motoru na K4M:/ A plus będzie z tego taki że przybędzie mocy i skończą się problemu z układem chłodzenia. Edytowane 23 Listopada 2014 przez XxxCinuxxX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 A jak sprawdziłeś, że nie pomogło? U mnie, jak poszła w las ta uszczelka, maź z oleju i płynu chłodniczego, była wszędzie. Chłodnicę tak zatkało, że musiałem ją zdemontować i płukać na zewnątrz auta. Zbiorniczek wyrównawczy demontowałem i czyściłem wielokrotnie. Cały układ płukałem w sumie ze 20 razy w ciągu 2 tygodni, zanim przestała się pojawiać ta maź w zbiorniczku wyrównawczym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxxCinuxxX Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Po uszczelnieniu wypłukałem cały układ łącznie z chłodnicą nitrem i rozpuszczalnikiem (wyleciała pełno tłustej biało-brązowej mazi) a na koniec karcherem, później zalałem płyn i po przejechaniu 300km znów masło w zbiorniczku:/ Edytowane 24 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 No i niestety ale uszczelnienie nic nie pomogło Naprawdę, ja w ciągu 2 tygodni 3 razy to rozbierałem i uszczelniałem silikonem na wysokie temp., ale nie pomagało. Dopiero dorobienie uszczelki sprawę rozwiązało...Zobacz czy to połączenie na pewno jest suche, szczególnie od dołu przejedź palcami i sprawdź czy nie jest zapocone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxxCinuxxX Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Dzisiaj jadąc do centrum wstąpiłem do motoryzacyjnego (którego zamykają) nie daleko mnie i okazało się że warto było bo mieli preszpan (trochę drogo bo chcieli mi sprzedać arkusz A2 za 50zł ale na szczęście sprzedawca zgodził się przeciąć go na pól i za arkusz A3 zapłaciłem 25zł ale mówię co mi tam, jak ma pomóc to warto :D) :) a przy okazji kupiłem jeszcze płukacz i płyn :D. Więc szybko przed pracą pojechałem do domu ( w miedzy czasie wlałem płukacz) rozebrałem to, dorobiłem uszczelkę (na wszelki wypadek posmarowałem ją sylikonem), przepłukałem układ z dwa razy czystą wodą i poskładałem wszystko. Na razie zalałem układ wodą destylowaną i będę obserwował co się dzieje ;) Na razie Kreciq i droopy za pomoc i za fachową nazwę tego papieru do robienia uszczelek już na przyszłość będę pamiętał jak to się nazywa :) Edytowane 24 Listopada 2014 przez XxxCinuxxX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 No to oby tym razem naprawa okazała się rozwiązaniem problemu :) Tak na marginesie to muszę powiedzieć, że w moim aucie skuteczne (po wielu miesiącach bo wcześniej długo jeździłem z pocącym się tym połączeniem) uszczelnienie tego połączenia szybko zaowocowało ujawnieniem się kolejnych słabych punktów układu chłodzenia, wynikających z pełnoletności samochodu :) Krótko po tym wywaliło mi odpowietrznik znajdujący się przy termostacie. On kiedyś się uszkodził i była zrobiona rzeźba, po uszczelnieniu układu prowizorka się poddała. Po wymianie rurki z odpowietrznikiem poszła chłodnica. Wszystko w przeciągu 3-4 tygodni. W sumie dobrze się stało bo było to tuż przed wyjazdem na wakacje, jakby układ dał ciała w trasie później to kaplica :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxxCinuxxX Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) No to oby tym razem naprawa okazała się rozwiązaniem problemu No też mam taką nadzieje ;) wywaliło mi odpowietrznik znajdujący się przy termostacie Heh miałem podobny problem ale jak zmieniałem miejsce reduktora (wcześniej był w zderzaku:|)to ściągając przewód z obudowy termostatu po prostu za mocno wygiąłem i przewód pękł :) ale na szczęście na alle. znalazłem gościa co miał z tego samego silnika i bez LPG który wyglądał jak nowy więc zamówiłem i założyłem i jest spokój ;) . Jeśli chodzi o płukacz to nie mam się czego obawiać bo układ chłodzenia był płukany już tyloma środkami że cho cho (we wcześniejszym poście piałem że było nitro i rozpuszczalnik :D ) i chłodnica wytrzymała a nagrzewnica w tym roku wymieniona na nówkę (obyło się rozszczelnienia klimy przy wymianie :D ) Dodano: 30 lis 2014 - 14:01 No i niestety po przejechaniu kolejnego 1000km znów widzę olej w zbiorniczku wyrównawczym:( Już nie mam pomysłu co to może być. Dodatkowo dzisiaj sprawdziłem kompresję i na każdym cylindrze jest po 9,5 bar-a więc z głowicą raczej wszystko ok. Edytowane 30 Listopada 2014 przez XxxCinuxxX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi