Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Niedziałające/ rozłączone przyciski Carminat 8000

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu kupiłem Scenic'a z 2002 1,9dCi.

Posiada on fabryczną nawigację Carminat 8000 (czytnik nawigacji pod siedzeniem pasażera). W czytniku była oryginalna niemiecka płyta. Po włączeniu zapłonu uruchamia się nawigacja, widać że łapie sygnał GPS (zielona ikonka anteny), pojawia się też komunikat po niemiecku, którego nie da się potwierdzić (brak reakcji klawiszy). Samo podświetlenie klawiszy działa po włączeniu świateł.

Początkowo odpiąłem klawisze od kostki za ekranem sprawdziłem je omomierzem i teoretycznie wszystko działa, dalej chciałem sprawdzić podłączenie tych klawiszy przy samym module nawigacji pod siedzeniem. Jednak po okręceniu dwóch widocznych śrubek, nie wiedziałem jak dalej ściągnąć plastikową obudowę, tak aby nic nie połamać.

Czy miał ktoś może podobny problem, może to nie koniecznie musi być problem podłączenia klawiszy? Proszę o jakieś wskazówki.

Dokładnie to odkręciłem pierwszą śrubkę od strony lewarka biegów, widoczną na tym zdjęciu:

thumb_hosting_zdjec_1416077552__imag0058.jpg

Następnie odkręciłem śrubkę z tyłu fotela pasażera, widoczną na tym zdjęciu:

thumb_hosting_zdjec_1416077711__imag0061.jpg

No i myślałem, że tylko tyle wystarczy aby wszystko wyciągnąć, jednak plastikowa obudowa nawigacji jest jakoś połączona z plastikiem na progu (zaznaczone na zdjęciu poniżej), może jest to jakiś zatrzask lub trzeba odpowiednio przesunąć względem siebie te dwa plastiki.

thumb_hosting_zdjec_1416078044__imag0059.jpg

Czy ktoś wie jak tą obudowę wraz z modułem i czytnikiem nawigacji wyciągnąć z pod siedzenia pasażera, aby nic nie połamać i nie uszkodzić? Czy może do tego potrzebne też będzie wyciągnięcie fotela pasażera?

Może pomoże ktoś kto sam zakładał nawigację w swoim Scenicu. A może jest jakaś inna możliwość dostania się do gniazd?

Znalazłem w końcu trochę czasu na kolejną próbę i tym razem jedynie udało mi się dostać do gniazd, jednak przyciski jak nie działały tak dalej nie działają.

Dla tych którzy w przyszłości będą mieli potrzebę dostania się do gniazd czytnika i modułu gps, mogę powiedzieć tylko tyle, że konieczne jest odkręcenie fotela pasażera, następnie tych dwóch śrubek z powyższych zdjęć. Zatrzask z którym miałem początkowo problem okazał się zaczepem. Tym samym ostatnim krokiem jest podniesienie całeplastikowej obudowy, podnosząc całość od strony dźwigni biegów.

Nie zmienia to faktu, że dalej brak jest reakcji klawiszy.

Edytowane przez mciesla14