Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Scenic I gaśnie na wolnych obrotach

Chris82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadany przez mnie Renaut Megane Scenic 1 z 1998r gaśnie na wolnych obrotach po odpaleniu i ściągnięciu nogi z gazu. Dzieje się tak zarówno na Pb jak i gazie. Gdy przejadę kilka km i samochód się nagrzeje problemu z gaśnięciem nie ma. Często podczas jazdy jak i odpalania na desce zapala się kontrolka jak na zdjęciu i samochód zaczyna poszarpywać. Nauczyłem się z tym jeździć ale jest to denerwujące i chciałbym pozbyć się problemu. Samochód miał rok temu wymieniany rozrząd. Nie jestem w stanie stwierdzić czy sytuacja miała miejsce wcześniej tzn. przed kupnem przeze mnie. Przepustnica jest elektroniczna.

Z góry dziękuję za pomoc:)

post-77756-0-39765500-1420305542_thumb.jpg

Edytowane przez aston76

Jak odpalę z nogą lekko położoną na gazie to mniej więcej 750, czasami trochę mniej. Jak załączę np. radio, nawiew światła to momentalnie spadają. Gdy było ciepło przy załączonych odbiornikach samochód nie gasł, teraz gaśnie.

Wszystkie możliwe przyczyny chciałbym zebrać do kupy i po kolei sprawdzić. Jeżeli konieczne było by podpięcie do kompa to w miarę możliwości prosiłbym o podnie namiaru do jakiegoś dobrego speca z okolic Łodzi, Andrespola, Koluszek ewentualnie Rzgowa.

Edytowane przez Chris82

Witam

u mnie podobne objawy. Zaczęło się od sporadycznego gaśnięcia po puszczeniu nogi z gazu. Dwa dni temu nie trzymał wcale obrotów, do tego zapaliła się kontrolka jak u kolegi. Scenic uziemiony w garażu. Po dwóch dniach odpalałem - bez poprawy. Wypiąłem instalację LPG, bez poprawy. Wypiąłem silniczek biegu jałowego- obroty falowały ale nie gasł. Wymienię czujnik temperatury i zobaczę co się będzie działo. Jak nie ogarnę tematu to czeka mnie wizyta u mechanika.

Interesuje mnie co zostało wykryte u kolegi powyżej.Pzdr

Zauważyłem, że kontrolka od immo zapala się częściej niż wcześniej

Edytowane przez mathias5