Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Po wrzuceniu biegu nie rusza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam małe pytanie - może ktoś zetknął się z podobnym problemem.

Wczoraj podczas ruszania, w mojej Megi 1.9dTi, poczułem szarpnięcie po którym autko przestało jechać.

Po spuszczeniu sprzęgła na biegu, słyszę tak jakby z lewego przodu "chrobotanie", tak jakby jakiś wielowypust się wyrobił.

Wiem, że na prawej półosi jest tulejka, która ją łączy ze skrzynią biegów i ona potrafi się zużyć, ale miałem wrażenie, że u mnie to "rzężenie" ma miejsce po lewej stronie.

Dodatkowy problem polega na tym, że jestem z Wrocławia, a autko zostało w Poznaniu - i tutaj pytanie do forumowiczów z Poznania....czy zna ktoś jakiś rzetelny warsztat, w którym naprawią auto bez ściemy... ?:)

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Łukasz

PS. Nadmieniam, że ruszałem bardzo delikatnie - nie jestem typem zwijającym asfalt pod światłami :)

Edytowane przez aston76

Było już na forum coś podobnego. Sprawdź zabezpieczenie na skrzyni biegów. Trzeba zdemontować przegub wewnętrzny i tam jest takie zabezpieczenie. Pewnie pękło i dlatego auto stoi w miejscu.

Właśnie mam wrażenie, że to po lewej stronie auta (siedząc za kierownicą), jakieś chrobotanie się dzieje...

W tygodniu podjadę na warsztat, niech zaglądają. Napiszę po naprawie z informacją cóż to takiego było :)

Pozdrawiam :)

Oczywiście dotyczy prawej półosi, patrząc z fotela kierowcy.

Jak pamiętam to LEWEJ siedząc na fotelu kierowcy.Reszta OK- prawdopodobnie zabezpieczenie

Edytowane przez p.zyga

• 2 tygodnie później...

Ja miałem podobny przypadek.

U mnie zaczęło trząść budą, potem po dodaniu gazu było czuć, że autko ciągnie w jedną stronę i kiedy wcisnąłem sprzęgło coś walnęło po czym autko się unieruchomiło.

Podjechałem na kanał, rozebrałem co trzeba i po wyjęciu lewej półosi ukazał mi się taki widok

thumb_hosting_zdjec_1426111711__img_20140707_203304.jpg

Także jak koledzy wyżej pisali być może poszło zabezpieczenie.