owca2002 Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Zabieram się za wypełnienie wniosku rejestracyjnego i mam kilka pytań, bo nie chciałbym żeby Pani przy okienku mnie potem odesłała z kwitkiem, jak już wystoję się w kolejce. Znalazłem wzór na podstawie którego wypełniam swój, jednak mam kilka pytań http://www.rejestracja.pojazdu.pl/example/wniosek.pdf Mój to Grand Scenic II, sprowadzony z Niemiec, kupiony na fakturę. 1. Jaki typ pojazdu wpisać? - minivan? Bo w niemieckim dowodzie mam wpisane tylko "JM" 2. W dowodzie mam wpisany model "Megane scenic", rozumiem że taki mam wpisać i nie bawić się w żadne "grand" czy też "II"? 3. Czy numer silnika jest gdzieś w papierach czy muszę odczytać z samochodu? Jak mniej więcej wygląda numer silnika? Z rozkodowanego VINu mam coś w stylu C005233, natomiast gdzieś na papierach znalazłem jakieś CY.... 4. Czy "numer karty pojazdu" to po prostu numer "dużego" dowodu rejestracyjnego z Niemiec? 5. Czy Niemiecki dowód rejestracyjny też się dołącza do wniosku czy tylko tłumaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Dane z dowodu mojego sceniolaII: strona 1 A Obecny numer rejestracyjny 01 Renault 02 --------- 03 Megane Scenic D numer rejestracyjny obecny jeszcze raz druk igiełkowy E numer VIN B data 1 rejestracji I data wydania dowodu H ------ strona 2, miejsce na pieczątki z przeglądów strona 3, 4 adnotacje urzędowe, tu przykładowo wbijają hak strona 5 rodzaj pojazdu Samochód osobowy przeznaczenie ------ rok produkcji 2007 dopuszczalna ładowność ---- największy dopuszczalny nacisk osi 11.00kN nr karty pojazdu tu wpisano ten jaki ma dopiero wydawana karta, wcześniej jej nie było. kod IR strona 6 C dane wałasciciela z adresem i miejsce garażowania rubryki c1.1 do c 2.3 F1 F2 masy całkowite F3------ G masa własna J ---- K ----- L 2 liczba osi O1, O2 masa przyczep P1 pojemność w cm sześciennych P2 mocw kW P3 D (rodzaj paliwa) Q ------- S1 5 liczba miejsc S2 ------ koniec danych jakie są w dowodzie. Numeru silnika nie musisz podawać, tak samo nie wpisujesz numeru karty pojazdu skoro auto pierwszy raz jest w Polsce rejestrowane. W karcie pojazdu nic ponadto nie jest wpisane, ba, nawet nie wszystko co jest w DR. nic na temat przyczep czy też paliwa Poprzedni dowód pozostaje w wydziale komunikacji, ja nawet nie musiałem mieć tłumaczenia. Przezornie wcześniej sobie go obustronnie zeskanowałem 9jak i wszystkie potrzebne papiery jak regon sprzedawcy i inne duperele i mam ich kopie w dokumentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owca2002 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 @gojgien - Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi