Skocz do zawartości

Bardzo dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy więc cześć wszystkim mam bardzo duży problem z meganem 1.5 dci 101 KM mianowicie na 1 i 2 biegu autko ma moc a na 3,4 i 5 powyżej 2,5 tyś obrotów już nie.

Gdy męcze go na 3, 4 ,5 biegu to wywala błąd injection fault kod błędu P0089 lecz jest to obszerny błąd. Wcześniej przed tym jak to się stało komputer kodował ten błąd lecz nie tracił mocy Aha i bardzo ważne nie mam problemów z odpalaniem. Wszystko się stał gdy przeciągłem na pierwszym biegu (sytuacja tego wymagała) i od tego czasu szukam przyczyny lecz nic nie znalazłem macie jakieś propozycje ?

Dodano: 23 mar 2015 - 18:28

Witam odnośnie poprzedniego posta poczyniłem małe postępy w diagnostyce a mianowicie:

-Czujnik ciśnienia paliwa sprawny

-Zaworek na pompie sprawny

-Sterowanie turbiny sprawne

I teraz to co najlepsze :

Podczas gdy wyskakuje błąd (P0089 Injection Fault) obciążenie silnika spada do 0% po puszczeniu pedału gazu i wciśnięciu ponownie wraca na 80% lub więcej to zależy przy jakiej prędkości wywali błąd.

Kolejne to przepływomierz i czujnik ciśnienia doładowania, po ich wypięciu mogę go kręcić bez problemu, koduje błąd lecz przyspiesza, co prawda wolniej choć to wiadome czemu tak jest.

Kolejne to wtryski w ciągu 1 minuty pomiaru na zapalonym silniku efekt był taki:

Pierwszy wtrysk 8 ml, drugi 22 ml, trzeci 8 ml, czwarty 24 ml i o dziwo nadal pali normalnie czy może to być przyczyna??

Edytowane przez aston76