Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dywagacje nt. spalania, szerokości opon, felg i takie tam :)

adrach

Rekomendowane odpowiedzi

marek_c - koledzy twierdzą inaczej niż Ty, że to odcięcie nie trwa ułamków sekund, tylko nawet minutę, kilka minut, w zależności od tego ile tak jedziesz (hamując silnikiem) i ja się z nimi zgadzam. Więc jak widać, dalsza dyskusja jest bezcelowa, bo mimo iż dużo osób próbuje Ci wytłumaczyć jak jest, Ty się upierasz dalej przy swoim. My nie przekonamy Ciebie, Ty nas, więc dalsza dyskusja jest kompletnie bezcelowa.

marek_c - koledzy twierdzą inaczej niż Ty, że to odcięcie nie trwa ułamków sekund, tylko nawet minutę, kilka minut, w zależności od tego ile tak jedziesz (hamując silnikiem) i ja się z nimi zgadzam.

tak jak napisał Optima jak będzie taka droga ( ale na razie niema ) i pozwoli na to elektronika, no chyba że Ty potrafisz hamować silnikiem kilka minut - gratuluję, a z kim się zgadzasz to Twoja sprawa i ja to szanuję.

Więc jak widać, dalsza dyskusja jest bezcelowa, bo mimo iż dużo osób próbuje Ci wytłumaczyć jak jest, Ty się upierasz dalej przy swoim. My nie przekonamy Ciebie, Ty nas, więc dalsza dyskusja jest kompletnie bezcelowa.

bo do ciągłego hamowania silnikiem przez kilka minut nikt mnie nie przekona, do innych rzeczy - owszem.

Kończąc dyskusję - pozdrawiam.

Ja cię przekonam - podpinasz się linką pod TIR-a, włączasz silnik, wbijasz odpowiedni bieg i się ciągniesz za nim powyżej tej granicznej (odcięcie), załóżmy 1500 obr. :P Jednak nie o to chodzi :P

Ustalmy że może do 30 sek. jest to możliwe potem tylko z górki lub za kimś na sznurku ;-)

Zazwyczaj jest to jedynie kilka sek. z normalnej prędkości tak do 120 km/h, ate kilka sek. można przyjąć, że jest to chwila.

Ustalmy że może do 30 sek. jest to możliwe potem tylko z górki lub za kimś na sznurku ;-)

W sumie nikt nigdzie nie mówił, że na prostej drodze. Ja często hamuję silnikiem np jak widzę 300/400m przede mną światło się zmienia na czerwone to sobie puszczam gaz (jadąc na 4ce), zejdzie mi do około 2 tyś obrotów -> zmieniam szybko na 3kę (bez gazu), znów schodzi do około 2 tyś obrotów -> zmieniam na 2kę i często jest tak, że dojeżdżająć na 2ce (mając około 1600 obrotów) do skrzyżowania włącza się zielone światło, a ja wtedy dopiero sobie gazuję, plusy są takie, że w tym czasie dojeżdżania do krzyżówki samochód mi nic nie spala (no, przy zmianie biegów trochę, ale to ułamki sekund) + nie tracę hamulców, bo nie muszę nimi hamować. Często również jadąc z górki wrzucam sobie jakiś niższy bieg (4 lub 3) i zjeżdżam z niej, przy czym obroty oscylują w granicach 2000/2500 obrotów. I w takich sytuacjach jak opisałem - podczas hamowania silnikiem, nie jest pobierane paliwo.

bo do ciągłego hamowania silnikiem przez kilka minut nikt mnie nie przekona, do innych rzeczy - owszem.

To pojedż sobie w Alpy. :P Tam bez hamowania silnikiem klocki wymieniałbyś co tydzień.

Najdłuższy odcinek jaki przejechałem to ok 15 km ciągle w dół. Gdybym używał tylko hamulców to świeciły by się w ciemności (o smrodzie nie wspominając :P )

A nie wystarcza serpentynki do Zakopca? Tam na biegu mozna dlugo zjezdzac i wychodzi nam piekna srednia spalania - sprawdzalem :P

W 1.5DCI zaczyna podawac paliwo ponizej ok. 1200 obrotow, pomimo dalszego hamowania silnikiem - to chyba wystarczajacy dowod na odciecie. I nie jest to zadna chwila bo jak sobie zjezdzamy z gorki to sie wcale szybko nie wytraca predkosci.

również jadąc z górki wrzucam sobie jakiś niższy bieg (4 lub 3) i zjeżdżam z niej

przecież każda szkoła jazdy tak zaleca a dokładniej zjeżdżać z górki na tym samym biegu na którym się pod nią podjeżdża,

Jacky, problemem hamowania przy zjeździe z górki nie jest zużycie hamulców tylko temperatura która sie wydziela i która chcąc nie chcąc grzeje płyn hamulcowy, który zagotowany ma bardzo dobre właściwości kompresji, a co za tym idzie fatalne do hamowania..

pozdrawiam

• 4 lata później...

Witam, chciałbym trochę odświeżyć temat. Mam Megankę (jedynka po lifcie, 2002 r., 1,9 dTi) i zastanawiam się nad zakupem alufelg 16'. Jednak szukając tego rozmiaru często napotykam się na szerokość 7'. Czy ktoś z Was ma takie szerokie felgi w swojej Megi? Jak się sprawują?

Co do postu wyżej. Ja mam co prawda megankę III. Założone mam teraz alufelgi 16 cali o szerokości właśnie 7J. Zresztą nawet 6,5J nie było do wyboru. Nie mam żadnych zastrzeżeń.

A co do tematu.

Miałem oryginalnie autko na stalówkach 15calowych. Oponki 195/65/15.

Teraz zamieniłem na alufelgi 16cali. Oponki 205/55/16. (edit. poprawiłem bo wdał się błąd i źle podałem)

I co do spalania. Żadnych różnic. Tyle ile było,tyle jest. Średnie oscyluje w granicy 7litrów na setkę.

Jedyne co się odczuwa po zamianie to delikatnie niższy komfort oraz zdecydowanie lepsze przyklejenie do drogi. Niby w szerokości różnica rzędu 1cm,ale zdecydowanie lepiej się prowadzi.

Gorzej na nierównych nawierzchniach. Wtedy podczas ruszania,hamowania delikatnie ściąga.

Edytowane przez Cruel