milyges Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Wiem że takich tematów było już kilka(albo i kilkanaście), przejrzałem je, ale większość dotyczyła Megane II ph I a nie ph II. Otóż wczoraj w renówce wymieniłem komplet filtrów oraz olej (Elf 5W40, wymiana po niecałych 15 tyś km). Wszystko było OK, dziś zrobiłem na miejscu kilka km. Wieczorem wyruszyłem w trasę do Krakowa, auto jechało normalnie. Po dojechaniu na miejsce, ja zostałem w środku, czekając na wolnych obrotach aż turbina nieco przestygnie a brat wysiadł i stwierdził że silnik dziwnie stuka. Rzeczywiście z pod maski wydobywał się klekot: Poza tym że się załamałem bo od razu skojarzyłem to z panewką, to mam kilka pytań: - czy jest jakaś w miarę prosta metoda aby sprawdzić czy nie stuka jednak koło pasowe (mam ograniczony dostęp do narzędzi pod blokiem, tj podnośnik, śrubokręty i podstawowe klucze oczkowo-widlaste). - czy wymieniał ktoś panewki w tym silniku (1.5dci 106KM)? Najbardziej interesuje mnie koszt robocizny (wiadomo - rząd wielkości) - czy jeżeli jest to koło, to czy jadąc spokojnie, może się coś złego (pewnie może) stać? Pasowało by mi zjechać do miejsca garażowania - czy na podstawie filmiku ktoś jest w stanie spróbować określić co to może być? Auto asekuracyjnie zostaje jutro na parkingu pod blokiem a do pracy idę na piechotę :( PS.: Przepraszam za chaos w poście, ale piszę w ogromnym zdenerwowaniu i załamaniu. Pozdrawiam. //EDIT: Nagranie z dziś z rana: stuki jakby mniejsze, bardziej słyszalne poza komorą silnika niż przy silniku, do tego jeszcze jakieś rzężenie jakby z rolki paska akcesoriów. //EDIT 2: Dobrałem się do koła na wale i wygląda ok. Zdjąłem też pokrywę wtrysków i nie widać żeby coś złego się tam działo, jeszcze jedno nagranie klekotu: https://www.youtube.com/watch?v=3SiS0TKPO2Y. Jutro rano jadę na 8smą do warsztatu specjalizującego się w francuzach, mają osłuchać co to może być. Hałas wydaje się być bardziej słyszalny z góry niż z dołu silnika. //EDIT 3: Takie stuki niestety oznaczają początek końca panewki. Próba zjechania do warsztatu zakończyła się głośniejszymi stukami i holowaniem auta do mechaników. Silnik wytrzymał 186 000km Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez milyges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog10 Opublikowano 8 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 No i co w końcu się okazało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi