Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

problem z przyśpieszeniem

szczep111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzieje mi się coś takiego, nie zawsze ale coraz częsciej, jadąc zmieniam biegi, wciskam pedał gazu i tak jabky przez chwile nie dostawał paliwa, muszę zwolnic pedał gazu i nacinac powtornie wszystko wraca do normy, czy to jest coś poważnego bylem na komputerze błedy które wyskoczyły sa skasowane i dalej dzieje sie coś takiego, proszę o jakies podpowiedzi, pozdrawiam Szczep111

Kolego z moich doświadczeń z Kangoo 1.5 dci wygląda mi to trochę na zawór recyklingu spalin EGR. Masz wrażenie że dodając gaz auto słabnie? Nagle odzyskuje moc? Jeżeli tak to sprawdziłbym EGR, możliwe że zacina się z pozycji otwartej i silnik dławi się spalinami, ja tak miałem na początku rzadko a potem bardzo często, ja odłączyłem wtyczkę i tak jeździłem ponad dwa lata ale nie wiem jak Megi na to zareaguje :) W razie pytań chętnie odpowiem.

• 3 miesiące temu...

Czy problem udało się rozwiązać?

W Scenicu II 2006r miałem takie same objawy, po długich walkach winowajcą okazał się czujnik pedału hamulca. Mało jest informacji o tym w necie, a jest to częsta przypadłość.

Otóż komputer silnika rejestruje naciśnięcie pedału hamulca i kiedy trwa ono powyżej 3s odłącza doładowanie.

Jeśli ma się dostęp do Clipa warto się podłączyć i rejestrować parametry na bieżąco w czasie jazdy, wówczas widać na stanie pedału że się zmienia losowo. Uszkodzenie polega na przytopieniu się wewnątrz czujnika plastiku który jest na blaszce, i powoduje losowo zwieranie pierwszego obwodu, który podaje sygnał do komputera. Nie widać natomiast żeby zapalały się światła stopu wtedy bo za sterowanie światłami realizuje drugi obwód w czujniku. Wymiana czujnika rozwiązuje problem.

Pozdrawiam zavadz