lukasfenix Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Postanowiłem dodać do mojej Megi "bajer" w postaci termometru. Do tej przeróbki użyłem oryginalnej wiązki drzwiowej od dawcy, czujnika temperatury i wyświetlacza centralnego z opcją wyświetlania temperatury. Przypominam, że wiązka do Megane różni się od Megane Scenic. Po wyciągnięciu wyświetlacza zwróćcie uwagę czy w czarnej kostce jest biały przewód. Jeśli tak, to fabryczną instalację od wyświetlacza do słupka drzwiowego, mamy zrobioną przez producenta: Do roboty potrzebujemy torxy, 2 płaskie śrubokręty, płaską szpatułkę, klucz 8 fajkowy i 2-3 godz wolnego czasu. Czemu tak długo? Powiem później. Zaczynamy od kompletowania diwajsów. Ja poszedłem w oryginał- chciałem mieć jak z fabryki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by dorobić wiązkę drzwiową. Co do wyświetlaczy- jak wiadomo w M1Ph1 są różne typy, ale różnice ograniczają się do matrycy radiowej. Ważne, żeby matryca godziny miała rząd do wyświetlania temperatury w dolnym rogu. Najpierw ściągamy parapet, by wymienić środkowy wyświetlacz. 2 torxy pod maskownicą głośników i szarpiemy parapet do góry: Odkręcamy trzy śrubki od wyświetlacz odpinamy kostki-niebieską, czerwoną( jeśli macie wyświetlacz z matrycą radiową), szarą i czarną. Zakładamy wyświetlacz z opcją temperatury i przykręcamy parapet. Temperatura powinna wskazywać -40*C ponieważ nie mamy jeszcze czujnika zewnętrznego. Aaaaa, istnieje możliwość wymiany samej matrycy zegara. Wystarczy podważyć 4 zatrzaski. Teraz czas na drzwi. Należy zacząć od zdjęcia maskownicy lusterka, ciągnąc równomiernie do siebie by nie uszkodzić kołków. Gdy to wykonamy odkręcamy lusterko od drzwi- 3 nakrętki "8". Zabieramy lusterko ze sobą do warsztatu i rozbieramy je. Zaczynamy od wyjęcia szkła lustra. Do tej operacji potrzebujemy płaskiej szpatułki (jak najszerszej) i mnóstwo cierpliwości. Ostrożność wskazana, bo szkło mocno kruche. Można pomagać sobie długim płaskim śrubokrętem odchylając plastikowe zaczepy za lustrem. Po wyjęciu szkła, odchylamy zaczepy by zdjąć tylną pokrywę lustra. Wpinamy czujnik i przeprowadzamy kable, tuż obok linek sterujących-można najpierw przewlec twardy drut, przymocować do niego przewody i przeciągnąć wewnątrz lustra. Jest to czynność wybitnie pracochłonna, dlatego, że kable są dość krótkie, a należy je przeprowadzić z rozwagą. Zwłaszcza, gdy chcemy korzystać z opcji składania lusterek, nie martwiąc się, że wyrwiemy je z czujnika. Skręcamy wszystko i zakładamy szkło. Po przykręceniu lusterka do drzwi bierzemy się za instalację. Ściągamy boczek drzwiowy i układamy wiązkę. Ja użyłem oryginału. Następnie przeciągamy ją od lusterka, przez peszel, do wtyczki w drzwiach. Wpinamy się szarym kablem w drugi pin od góry w środkowym rzędzie wtyczki, a białym w 3 pin. Wpinamy wtyczkę, zakładamy boczek i... cieszymy się ze wskazań temperatury. :) Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Teraz poproszę o pdf-a i wrzucenie go na Download. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Pewnie. Wrzucę "na dniach". :D Dodano: 03 cze 2015 - 09:15 Dodałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Link do manuala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi