Krzychu Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, Planuję zakupić jakiś stosunkowo niewielki kompresor na potrzeby lakierowania ( nie całego auta :) ), korzystania ze szlifierki pneumatycznej, klucza do kół, przedmuchiwania itp. Budżet na kompresor to maksymalnie 1000zł, nie wiem czy macie jakieś doświadczenia z takimi sprzętami, jeżeli tak to proszę o opinie. Kompresor ma być mobilny, dlatego zakładam, że zbiornik powinien mieć max 50l. W celu skompensowania małego zbiornika kompresor koniecznie dwutłokowy (układ V2). Znalazłem takie oferty w necie, jeżeli macie jakieś doświadczenia z tymi markami to proszę o opinie: 1. Stanley V2 - http://allegro.pl/stanley-kompresor-dwutlokowy-50l-v2-zestaw-klucz-i5422673495.html W Castoramie jest za 998zł, made in P.R.C. :) 2. Josval V2 - http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-50l-v2-tloki-josval-spain-ue-i5412833083.html Produkowane podobno w Hiszpanii, 999zł 3. Tagred V2 http://allegro.pl/kompresor-olejowy-sprezarka-50l-2-tloki-v2-24-gw-i5330788722.html Nie wiem gdzie produkowane, ale zakładam Chiny, z dostawą 770zł Będę wdzięczny za sugestie. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Osobiście posiadam w zakładzie kompresor płytkowy-olejowy 50l i sprawuje się świetnie. Kosztowałcos około 500 pln i w zupełności daje radę nawet podczas malowania powierzchni płaskich takich jak blaty czy schody. Używam go naprawdę intensywnie. Rozważ też takowy, jest tańszy, cichszy, lżejszy, praktyczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Możesz podrzucić firmę lub model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Ze swojego doświadczenia z kompresorami powiem, że trzeba sprawdzić przy jakim ciśnieniu otwiera się zawór bezpieczeństwa i jego wydalność. Jest na rynku dużo kompresorów z zaworami bezpieczeństwa na 8Barów, ale według mnie lepszym rozwiązaniem jest zawór bezpieczeństwa na 10Barów i jak najwiekszej wydajności. I może się okazać, że kompresor z zaworem bez. 8Barów będzie za słaby jak będzie na raz używane kilka urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Krzychu, mam o takich parametrach tylko nazwa "Mercury" TUTAJ W moim przypadku, kompresora używam do malowania pistoletem z dyszą 1,4 lub 1,7 mm i spokojnie nadąża z pompowaniem. jeszcze nigdy nie malowałem 8 barami bo cały lakier był;by w powietrzu jako mgiełka a nie na elemencie. Myślę, że do prywatnych potrzeb bez problemu wystarczy. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki za sugestie. Tomik oglądałem takiego Stanleya w Brico i inne podobne kompresory. Ostatecznie zdecydowałem się na Chińczyka Makteka SKY50V - http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-sky-50l-v2-tloki-gratis-zestaw-i4913735856.html , widziałem wideotest i dość szybko nabija zbiornik, nawet podczas malowania (zależy jaki pistolet, dysze), spokojnie sobie radzi z kluczem i przedmuchiwaniem. Jak się spisze dam znać, jutro pewnie będzie wysłany. PS Ciśnienie robocze to akurat 8 Bar, ale powinno wystarczyć. Dodano: 01 lip 2015 - 14:29 Kompresor przyjechał bez większych problemów. Gratisowy zestaw do pompowania kół ma problem z utrzymaniem stabilnego połączenia po założeniu na wetyl i syczy, muszę jakiś oring dołożyć, żeby szczelność uzyskać. Jeśli chodzi o sam kompresor Maktek SKY50V to faktycznie stosunkowo szybko nabija zbiornik, dwa tłoki robią swoje. Teraz muszę dokupić klucz do kół i długi ... przewód. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Sprawdź czy w tym zestawie do pompowania kół manometr pokazuje właściwe ciśnienia. Kolega też dostał coś takiego gratis do kompresora i rozjazd z wzorcowanym manometrem był 0,5 bara. Taka ciekawostka, najdokładniejsze okazały się manometry na stacjach Orlenu, te w automatycznych kompresorach. Edytowane 1 Lipca 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Sprawdziłem już wcześniej, różnica 0,2 bar. Ogólnie ten gratisowy zestaw jest taki sobie... Wrzucam filmik pokazujący jak szybko nabijany jest zbiornik, różne są oferty na allegro z różnymi czasami, także tutaj jest to przeze mnie potwierdzone. Na allegro były podobne kompresory, ale z czasem nabijania całej butli ~1:50 , jak się faktycznie sporo przedmuchuje to już jest różnica. Edytowane 1 Lipca 2015 przez Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi