P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Problem z autkiem Modus 1,2 (16v, 75KM) Po przejechaniu ok 5-7 km zapala się kontrolka ładowania, po zatrzymaniu zagaszeniu silnika i odpaleniu kontrolka normalnie gaśnie i znowu można przejechać kilka, kilkanaście km. Ładowanie 13,72 - 13,75 V, stałe, niezależnie od ilości odbiorników, włączyłem wszystko co się dało, po kilkusekundowym spadku napięcia do 13,65V napięcie wzrosło i ustabilizowało się na w/w wartości. Jedynie po włączeniu klimy wzrasta do 13,85V, a następnie spada do w/w wartości. Napięcie mierzone na klemach jak wyżej, bezpośrednio na alternatorze 13,82-13,85V. Sprawdzone: - napięcie paska akcesorii - rolki, - alternator, ręcznie, czy coś go nie blokuje, czy łożyska nie mają jakiegoś luzu, - sprawdzone wtyczki Wszystko w należytym porządku. Ktoś podpowie co się dzieje? Czemu nagle zapala się kontrolka ładowania, a po restarcie silnika już się nie pali? Sprawdziłem w swerisówce napięcie ładowania dla tego auta powinno utrzymywać się w przedziale 13,8 - 14,1 V. Niby to co pokazał woltomierz jest ciut niższe ale jaki już się mierzy na alternatorze jest w zakresie. Jakieś pomysły? Podejrzewam regulator napięcia, ale nie wiem jak go zdiagnozować, sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Jak miałem ostatnio podobny problem to kończył się mostek diodowy nie do końca prostował prąd i wywalał błąd ciężko było to zlokalizować wyszło dopiero po podcięciu oscyloskopu. Niemniej alternator do pełnej regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Posprawdzaj dobrze połączenia alternatora - dokręć dobrze przewody. Lub faktycznie tak jak pisze Merkaba , mostek się kończy. Wystarczy jedna z diodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Posprawdzaj dobrze połączenia alternatora - dokręć dobrze przewody. A jak myślisz, co zrobiłem w pierwszej kolejności.Czyli nie ma co kombinować tylko wyciągać alternator z auta i do warsztatu :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Nic innego nie wymyślisz, jedynie co możesz sprawdzić czy masz alternator samowzbudny czy obcowzbudny czy w przypadku obcowzbudnego podaje Ci 12V na alternator ale nawet jeśli nie podawał to i tak ładowanie nie powinno przekroczyć 7V, możesz też sam rozebrać i zrobić alternator większej filozofii nie ma, tylko przed zalutowaniem nowego mostka warto sprawdzić czy uzwojenie nie ma przebić najlepiej miernikiem. A jak nie chcesz się bawić to każdy ogarnięty elektryk lub mechanik Ci to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Na pewno sam wyjmę alternator, niestety nie mam bardziej zaawansowanego sprzętu a zwykłym multimetrem, nie wszystko się da pomierzyć. Już namierzyłem dwa warsztaty naprawiające alternatory. Zobaczymy co powiedzą, dam znać. Dzięki. Dodano: 22 paź 2015 - 19:46 Okazało się że jakiś paprok połamał (jak???) wtyczkę na regulatorze napięcia, a potem pokleił silikonem :blink: Sprawdzenie w zakładzie zajmującym się naprawą alternatorów kosztowało mnie 20 zł. Alternator wybebeszyłem sam. Okazało się, że piny we wtyczce i w regulatorze napięcia były pogięte. Poprostowałem, wtyczkę wsadziłem w regulator, owinąłem taśmą izolacyjną i dodatkowo zabezpieczyłem trytytką. Na razie problem się powtórzył. Wtyczkę już zdobyłem, jak będę miał czas to podmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lippi13 Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Witam, @P_r_z_e_m_o Czy wymiana wtyczki załatwiła sprawę ? Mam ten sam problem w swoim modusie i na razie 1 mechanik i 1 elektryk samochowody rozłożyli ręce. Problem się pojawił wtedy kiedy auto wróciło od mechanika po regeneracji alternatora. Piotrek Edytowane 4 Marca 2018 przez Lippi13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi