misiek12m Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Witam Posiadam Lagunę II 2.0 16 V po lifcie i od pewnego czasu występuje problem szarpania samochodem podczas jazdy, które po chwili ustępuje. Dzisiaj auto zaczeło szarpać dodałem gazu i przestało a za chwilkę pojawił się komunikat o błędzie ESP zaświeciła się kontrolka serwisu i auto stało się bardzo wrażliwe na dodanie gazu. Samochód też nie odpala tak płynnie jak wcześniej. Bardzo proszę o pomoc w temaie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Na pierwszy ogień do sprawdzenia cewki i świece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechoo8813 Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Miałem to samo, czyli szarpanie i błąd ESP. Wymiana cewki pomogła. Więc tak jak kolega wyżej pisze. Cewki i świece do sprawdzenia. Edytowane 19 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Przy podobnych objawach - w moim przypadku przyczyną okazała sie awaria MAP-sensora. Do sprawdzenie poprzez sprawdzenie parametrów pracy livedata - czy wartość sygnału sterującego z sensora zmienia się wraz z wciśnięciem pedału gazu, czy stoi na stałym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek12m Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Wymieniłem świece na NGK a cewki są prawdopodobnie sprawne po podłączeniu pod komputer nie ma zaników zapłonu. Cewki są suche, obudowy cewek bez pęknięć. Gdy dzisiaj jechałem to również wystąpił problem szarpania, zaświeciły się kontrolki ESP/ABS, Service i check engine. Samochód zgasiłem i po chwili odpaliłem kontrolki ESP i Service zgasły ale świci się check engine. Dodam, że gdy szarpnie i złapie ten błąd ESP to samochód staje się bardzo wrażliwy na dodanie gazu. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez misiek12m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Warto teraz odczytać błędy CLIPem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek12m Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Witam Męczyłem się dość długo z tym problemem, aż w końcu wymieniłem oring na czujniku temperatury powietrza i problem ustąpił. Prawdopodobnie przyczyna było lewe powietrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek0606 Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Witam mam podobny problem lecz inny mianowicie wyświetla się komunikat ABS ESP DEFEKT auto traci na mocy i max mogę się rozpędzić do 50-60 km cewki sprawdzone pod kompa podpięty i dalej to samo . Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Zacznij od diagnostyki clipem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi