Skocz do zawartości

Szumy podczas hamowania po najechaniu na inny klocek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio wracając do domu na autostradzie na coś najechałem. Usłyszałem huk w prawej tylnej części samochodu. Nie zważając na to pojechałem dalej. Blisko domu, gdy zaczęły się zjazdy i hamowania były słychać zdecydowany hałas. Na początku delikatniejszy a potem coraz głośniejszy. Do tego pedał hamulca lekko drgał. Nie ukrywam, że się przestraszyłem. Nagle ten dźwięk ucichł i udało się dojechać do domu. Rano odkręciłem koła i w tylnym, prawym nadkolu znalazłem wbity klocek hamulcowy! Pomyślałem sobie oczywiście, że to mój klocek. Ale po dokładnych oględzinach stwierdziłem, że klocki są na swoim miejscu i mają się dobrze. Czyli wygląda tak jak bym najechał na inny klocek leżący na ziemi i go ze sobą „zabrałem”

Od tego momentu podczas hamowania słyszę taki dźwięk jakby się dwie cegłówki o siebie ocierały. Nie ważne jak szybko jadę. Samochód hamuje tak jak wcześniej. Do tego podczas jazdy, zwłaszcza, gdy jadę wolno i mam otwarte prawe okno słyszę takie NIEJEDNOSTAJNE, metaliczne szuranie. Jak tz tarcza była krzywa. Ale ten dźwięk mam już długo i w zimie go nie słychać. Bardziej martwię się tym szumem podczas hamowania. Klocki z przodu były wymieniane około 15 000 temu. Mechanik mówił, że tył wygląda dobrze i nie trzeba go wymieniać. Tarcze też są OK.

Jakieś sugestie?

Edytowane przez aston76