Rafal199012 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Witam Zakupiłem nie dawno megane 3 z automatyczną skrzynią biegów, i chciałbym w niej wymienić olej, tylko nie nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile tego oleju jest mi potrzeba i jaki olej kupić, i gdzie znajduje się filtr oleju Wie może ktoś coś więcej na ten temat ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Witam w klubie, mam taką samą wersję :) Do wymiany statycznej (innej się nie praktykuje w tej skrzyni) potrzeba niecałe 4l oleju. Olej musi spełniać wymagania skrzyń AJ0 (Renault Matic J6), najpopularniejsze oleje: Elf ELFMATIC J6 lub RAVENOL ATF Type J2/S. Do tych skrzyń nie można stosować zwykłego ATF, lub tzw. oleju multi ATF. Filtr oleju znajduje się wewnątrz skrzyni i wymienia się go tylko przy remoncie. Pamiętaj, że do wymiany będziesz potrzebował uszczelki korka spustowego (ok. 10 zł w ASO) i CLIPa. CLIP jest potrzebny, ponieważ poziom oleju sprawdza się przy temperaturze oleju 40°C ± 2°C :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal199012 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 CLIP to jest interfejs diagnostyczny tak ? Możesz mi powiedzieć jak Ci się tym jeździ, bo ja swoją kupiłem, ale jeszcze nią nie jeździłem, obecnie pewnie jest gdzieś w Słowenii Jaki ma Twoim zdaniem wady i zalety, jak chodzi ta skrzynia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) CLIP to interfejs diagnostyczny. Jeździ mi się bardzo dobrze, do manuala jest mi się ciężko przesiadać. Zalety: biegi w górę zmienia bardzo płynnie, przy kick downie auto wystrzeliwuje do przodu jak z katapulty. Wady: przy redukcji czasem czuć zmianę biegu, przy normalnej jeździe miasto/trasa w wyrównanych proporcjach spalanie 7,5-8l/100 km, brak dwumasy. Skrzynia nie jest tak szybka jak DSG, ale za to jazda jest bardzo płynna i przy normalnej jeździe ma się wrażenie, że auto ma skrzynię CVT. Co ważne, rekordziści w Lagunach i Espacach z tą skrzynią przekroczyli bez problemu 400 tyś km. Warto wiedzieć, że auto z automatem potrzebuje 7,5l oleju w silniku, podczas gdy do manuala wchodzi ok. 7l. Wracając do spalania, to przy stałej prędkości 110-120 km/h realne jest spalanie w okolicach 6l/100 km. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kovalsm Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Właśnie zakupiłem Megane Grandtour III 2.0 dCi Bose Edition z automatem. Jaki rodzaj skrzyni tam występuje, bo auto dopiero do mnie jedzie i nie mam jak sprawdzić. Rocznik 2011 Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez kovalsm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Jest tam skrzynia Jatco JF613E, inne oznaczenie to Renault AJ0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kovalsm Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Skrzynia DSG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Na szczęście jest to zwykły klasyczny automat z konwerterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kovalsm Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Dzięki. Doczekać się nie mogę przejażdżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi