Rekin88 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Witam, Posiadam od kilku dni, Renault Megane I classic, z silnikiem 1.6 benzyna z 97roku. Samochód jest z klimatyzacją. Mam dziwne odczucie (zaznaczam że dawno nie jeździłem starymi samochodami) że wentylator chłodnicy bardzo głośno chodzi, chodzi dosłownie jak odkurzacz (taki dźwięk wydaję). Nie słyszę żadnych puków, zgrzytów itp. od tego wentylatora, tylko jak się załączy, to chodzi bardzo głośno. Słychać go też w kabinie, na dworze tym bardziej. Obserwowałem czy czasami hałas nie pochodzi z wentylatora klimy, lecz nie, po włączeniu się klimatyzacji, wentylatorek klimy chodzi cicho, po chwili włączy się wentylator chłodnicy i wyje. Jak wyłączę klimę, wyłączy się wtedy wentylator chłodnicy i jest ogólny spokój pod maską. <><><><><><><><><><><><><><> Co się dzieję? czy ten typ tak ma ? <><><><><><><><><><><><><><> Wiem jedno że samochód ma delikatny wyciek płynu do chłodnicy który nie można zlokalizować, ale to pewnie przyczyną nie jest głośnej pracy wentylatora. Może macie jakieś pomysły na sprawdzenie tego wycieku? Zawsze rano widzę pod samochodem małą kropkę płynu. może jest gdzieś miejsce (wada fabryczna megane I) gdzie ten wyciek powstaję? Albo czy kupić na stacji ten proszek do zatkania "dziury" w przewodach i wsypać go do "chłodnicy"? <><><><><><><><><><><><><><> Będę wdzięczny za rady. Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 20 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Głośnym wentylatorem bym się nie przejmował, skoro bez problemu działa. Wycieków poszukaj na złączach układu chłodzenia i na samej chłodnicy, ale jest też szansa że cieknie z pompy wody. Nie wsypuj żadnych proszków, bo skrzywdzisz auto i po pierwszych chłodnych dniach założysz temat pt. czemu słabo grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekin88 Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Działa bo zrobiłem 300km i nic się nie grzał, tylko ten wentylator szybko się dojść włącza, a tym bardziej jak włączę klimatyzację to po chwili od razu buczy wentylator chłodnicy. Ale temperatura wszystko ok. Tylko to buczenie jak odkurzacz troszkę irytuję. Wiesz gdzie widziałem plamę pod samochodem, z lewej strony (od pasażera) między chłodnicą a zbiornikiem od spryskiwaczy (w tych okolicach, pod spodem jest plama). Prosiłbym jeszcze o odpowiedz na temat tego buczenia, jest to irytujące. Edytowane 20 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Szukaj wycieku na złączkach, albo na pompie wody. Odpal na max 1 min, żeby płyn się nie zagrzał, ale powstało ciśnienie. Po zgaszeniu szukaj wycieku, najlepiej od spodu. Ten wentylator ma już swoje lata, więc się nie dziw, że jest głośny :) Taki urok starych aut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekin88 Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) OK dzięki. Nie mam kanału i będzie mi ciężko ale dużo tam miejsca jest, może coś się zlokalizuję :) Dużo tego nie ubyła, dlatego też wyciek nie może być duży. Co do wentylatora, czyli trzeba się przyzwyczaić :) Dzięki. Edytowane 20 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Albo czy kupić na stacji ten proszek do zatkania "dziury" w przewodach i wsypać go do "chłodnicy"? Nie radzę, bo będą większe kłopoty jak pozapychają się kanały wodne w silniku. Dodano: 20 wrz 2015 - 20:52 Prosiłbym jeszcze o odpowiedz na temat tego buczenia, jest to irytujące. Wymienić na nowy i będzie po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi