MrNeo Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Pytanie brzmi banalnie ale cała sprawa zatruwa mi już któryś dzień. Jakiś zwierzak ugryzł mi kabel od rozrusznika, ten zwarł do masy i spalił mi się bezpiecznik na klemie plusowej akumulatora. Mechanik wymienił kabel, ale nie miał na stanie tego konkretnego bezpiecznika więc przykręcił na jego miejsce blaszkę. Zamówiłem sobie bezpiecznik, próbuję go wymienić, a tu problem. Śruby trzymają zbyt mocno. Nawet nie próbują drgnąć. Boję się naciskać z całej siły żeby nie połamać plastikowej osłony w której siedzą bezpieczniki. Stąd moje pytanie - czy ktoś ma jakiś szybki patent na odkręcenie tego bezpiecznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Dobry penetrant i po kilku godzinach znów penetrant i postukaj lekko młoteczkiem, kluczem etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrNeo Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź. Czy jeśli spryskam śrubki WD40 to nie uszkodzę w żaden sposób akumulatora? Lepiej odkręcić klemy od akumulatora czy nic się nie stanie jak będzie przykręcona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Nic się nie stanie, ale są lepsze penetranty niż do obrzydzenia wszędobylskie WD40. Zwykła czysta nafta albo inne dobre specyfiki. Klemę ujemną bym zdjął dla świętego spokoju, żeby nie iskrzyło jak będziesz odkręcał. Zawsze to jakiś pobór prądu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Aby zrobić to z głową w pierwszej kolejności trzeba odkręcić klemę minusową. Potem klucz oczkowy lub nasadka 8 lub 10 (jak dobrze pamiętam) i odkręcamy spokojnie nakrętki w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 (...)i odkręcamy spokojnie nakrętki w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. tego nie byłbym już taki pewien :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrNeo Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Niestety, nakrętka nawet nie próbuje ustąpić. tego nie byłbym już taki pewien :) Hmmm... sugerujesz że odkręca się w prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 nie no - są zegary które kręcą się w lewo :) nakrętka na pewno ma gwint prawozwojowy. penetrant + stukanie i musi popuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 mrarek pisałem o normalnym elektroniku. Dodano: 18 lis 2015 - 19:36 Nakrętka musi puścić. Załóż klucz z grzechotką i ją lekko przedłużyć. A najlepiej wrzuć zdjęcie tej tej nieszczęsnej nakrętki i bezpiecznika. U mnie bezproblemowo je odkręcałem i dokręcałem kluczem oczkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Czasami trzeba trohę ZAkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Też prawda. Najpierw dokręcić, a potem odkręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrNeo Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Dziś ponownie spróbuję i dam znać jak poszło. Ogólnie głównym problemem jest to, że jak próbuję włożyć więcej siły w odkręcenie to plastikowa obudowa, w której siedzą bezpieczniki, wygina się i sprawia wrażenie że zaraz pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 szukaj używki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrNeo Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Wielkie dzięki za pomoc! Udało mi się w końcu odkręcić te dwie nakrętki. Najlepszy okazał się sposób pt. "bez młota to nie robota" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 w myśl zasady - wszystko co nieużywane to umiera :) trzeba od czasu do czasu posprawdzać niektóre połączenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi