Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wycieraczki zrobiłem zwarcie teraz szaleją

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kilka problemów. Pierwszy to prostszy (chyba), nie wiem jakie ph posiadam czy I czy II, nie wiem jakie jest jakie ;) to jest megane I 1998

Drugi bardzo złożony, związany z elektroniką. Otóż nie działały mi spryskiwacze przednie, nie reagowały na przełącznik zespolony. Rozebrałem, przeczyściłem, zauważyłem że nie działa bo ułamał się plasticzek, który zwiera dwa styki gdy gałkę pociągnę do siebie. I w padłem w na genialny pomysł (ironia), że na rozebranym połączę styki odpowiedzialne za spryskiwacz... No i stykałem nie to co trzeba... i zonk. Wycieraczki zaczęły wariować. Zamówiłem nowego pająka (patrz przełącznik zespolony) i zamontowałem i jest lepiej, aczkolwiek dalej tragicznie. Uwaga, będę wymieniał to co zauważyłem:

- jak samochód postoi albo odłączę akumulator i chcę zapalić, to za pierwszym razem kreci ale nie zapali i mruga dioda od błędu elektronicznego, przy drugiej próbie zapali, błąd przestaje mrugać ale to nie koniec:

- działają wycieraczki na 1,2,3 tak jak powinny, natomiast nie działa wsteczna.

- gdy wrzucę wsteczny przednie wycieraczki się zatrzymują, tylna dalej nie chodzi (jędza jedna)

- gdy chce spryskać szybę to nie reaguje ani na tył ani na przód.

- gdy chce spryskać obie (drążek do siebie i jednocześnie przekręcam na tył) to dzieją się cuda, wycieraczki chodzą jakby moje oczy miały 1 klatkę na sekundę (przypomnę płynny obraz to 30 klatek na sekundę) jednym słowem idzie sekunda, może pół się zatrzyma i idzie dalej seria jak z kałacha. Mało tego puszczam drążki, jest na 0 one chodzą, tylko przednie, natomiast dopiero jak wyłączę tynie pstryczkiem przestaje

- i jeszcze jeden dziwny mankament, tam gdzie po środku jak są diody, jest dioda czerwona, chyba atrapa alarmu, gdy uruchamiam tył ona świeci ciągłym światłem.

Moje pytanie jest co zepsułem i czy da się to naprawić bez większych kosztów albo co muszę wymienić i jakie są koszta. Jak ktoś pomoże stawiam czteropak i wysyłam pod wskazany adres, bo już 3 dni po 16 godzin się z tym męczę.

0

Dodano: 28 lis 2015 - 10:45

Żadnych rad?

Edytowane przez aston76

Moduł komfortu, to skrzynka bezpieczników po lewej stronie w kabinie. Na początek sprawdź bezpieczniki- zwarcie mogło wywalić któryś. Następna kwestia, to sprawdzenie, czy tylna wycieraczka ma sprawny silnik- podaj prąd na silnik tylnej wycieraczki.

Jak wszystkie bezpieczniki sprawne, to do wymiany moduł. To tzw. BSI- cena od 40 złotych w góre (http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-aut-1-5-1120&order=d&search_scope=category-3&string=%20bsi%20megane%20I ).

Pamiętaj, że numer z Twojego bsi musi być taki sam jak w zakupionym. Litera na końcu też musi się zgadzać.

Powodzenia!

Ok dzięki jutro rozbiorę. Bezpieczniki są ok sprawdzałem wszystkie. A w tym bsi są przekaźniki? może jakiś się zepsuł? może da się wymienić?

A propo tylnego silnika przed zwarciem działał doskonale. Jak podać prąd? przełącznikiem sie nie włącza.

A czy jak wymienię bsi to coś się pochrzani z odpalaniem albo coś w ten deseń?

Edytowane przez mariuszcyganik50