mariuszcyganik50 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Witam, mam kilka problemów. Pierwszy to prostszy (chyba), nie wiem jakie ph posiadam czy I czy II, nie wiem jakie jest jakie ;) to jest megane I 1998 Drugi bardzo złożony, związany z elektroniką. Otóż nie działały mi spryskiwacze przednie, nie reagowały na przełącznik zespolony. Rozebrałem, przeczyściłem, zauważyłem że nie działa bo ułamał się plasticzek, który zwiera dwa styki gdy gałkę pociągnę do siebie. I w padłem w na genialny pomysł (ironia), że na rozebranym połączę styki odpowiedzialne za spryskiwacz... No i stykałem nie to co trzeba... i zonk. Wycieraczki zaczęły wariować. Zamówiłem nowego pająka (patrz przełącznik zespolony) i zamontowałem i jest lepiej, aczkolwiek dalej tragicznie. Uwaga, będę wymieniał to co zauważyłem: - jak samochód postoi albo odłączę akumulator i chcę zapalić, to za pierwszym razem kreci ale nie zapali i mruga dioda od błędu elektronicznego, przy drugiej próbie zapali, błąd przestaje mrugać ale to nie koniec: - działają wycieraczki na 1,2,3 tak jak powinny, natomiast nie działa wsteczna. - gdy wrzucę wsteczny przednie wycieraczki się zatrzymują, tylna dalej nie chodzi (jędza jedna) - gdy chce spryskać szybę to nie reaguje ani na tył ani na przód. - gdy chce spryskać obie (drążek do siebie i jednocześnie przekręcam na tył) to dzieją się cuda, wycieraczki chodzą jakby moje oczy miały 1 klatkę na sekundę (przypomnę płynny obraz to 30 klatek na sekundę) jednym słowem idzie sekunda, może pół się zatrzyma i idzie dalej seria jak z kałacha. Mało tego puszczam drążki, jest na 0 one chodzą, tylko przednie, natomiast dopiero jak wyłączę tynie pstryczkiem przestaje - i jeszcze jeden dziwny mankament, tam gdzie po środku jak są diody, jest dioda czerwona, chyba atrapa alarmu, gdy uruchamiam tył ona świeci ciągłym światłem. Moje pytanie jest co zepsułem i czy da się to naprawić bez większych kosztów albo co muszę wymienić i jakie są koszta. Jak ktoś pomoże stawiam czteropak i wysyłam pod wskazany adres, bo już 3 dni po 16 godzin się z tym męczę. 0 Dodano: 28 lis 2015 - 10:45 Żadnych rad? Edytowane 28 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Ugotowana elektronika w aucie, a dokładniej w module komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszcyganik50 Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 a dokładniej gdzie to sie znajduje, co trzeba wymienić i ile kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Moduł komfortu, to skrzynka bezpieczników po lewej stronie w kabinie. Na początek sprawdź bezpieczniki- zwarcie mogło wywalić któryś. Następna kwestia, to sprawdzenie, czy tylna wycieraczka ma sprawny silnik- podaj prąd na silnik tylnej wycieraczki. Jak wszystkie bezpieczniki sprawne, to do wymiany moduł. To tzw. BSI- cena od 40 złotych w góre (http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-aut-1-5-1120&order=d&search_scope=category-3&string=%20bsi%20megane%20I ). Pamiętaj, że numer z Twojego bsi musi być taki sam jak w zakupionym. Litera na końcu też musi się zgadzać. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszcyganik50 Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Ok dzięki jutro rozbiorę. Bezpieczniki są ok sprawdzałem wszystkie. A w tym bsi są przekaźniki? może jakiś się zepsuł? może da się wymienić? A propo tylnego silnika przed zwarciem działał doskonale. Jak podać prąd? przełącznikiem sie nie włącza. A czy jak wymienię bsi to coś się pochrzani z odpalaniem albo coś w ten deseń? Edytowane 29 Listopada 2015 przez mariuszcyganik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 W BSI masz przekaźniki, ale są wlutowane na stałe. Wymieniałem swoje BSI i immobilizer nie zablokował mi uruchomienia auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszcyganik50 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) a czy moge założyć BSI z tymi samymi numerami tylko ze z literką C (ja posiadam B )? Edytowane 10 Grudnia 2015 przez mariuszcyganik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi