tomakur Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Jestem na tym forum od niedawna. Szukałem, być może źle, bo nie znalazłem szczegółowych informacji i chciałem zapytać doświadczonych użytkowników co do silnika 1.5 dCi 105 i 1.5 dCi 110. Jakie są różnice w nich i który z nich jest lepszą opcją. Silnik jest w Megane Grandtour 1.5 dCi (dwa żółte korki wlewu oleju) z 2009 roku Pozdrawiam TK Edytowane 30 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 105 KM jest jeszcze z tych nieszczęsnych "panewkowych" 110 KM już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomakur Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Papuga A pozostałe elementy jak wtryski, turbo, sprzęgło może ktoś podpowie co i jak. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 30 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 a'propos korka - silnik 110 KM ma jeden wspólny żółty korek wlewu oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Wersja 110 KM ma FAP, reszta jest ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomakur Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Czyli to jest silnik z jeszcze Megane II !!! Pod powiedźcie co i jak z tymi silnikami pisałem do Renault Polska ale jeszcze nie dali znać a cała sprawa nie daje mi spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Silnik w tej wersji powinien wyglądać następująco. To akurat Duster, prawie to samo i jeden korek. Drugi żółty jest z lewej strony patrząc od przodu, ale to od zbiorniczka płynu do spryskiwaczy. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez hymmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomakur Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Tak to wiem jaka jest różnica wizualna pomiędzy tymi silnikami i który jest który, chciał bym natomiast poznać różnice w osprzęcie, jakie jest turbo, wtryskiwacze pompa wys ciś i oczywiście smarowanie i układ korbowy czy sprzęgło Edytowane 3 Grudnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) To co wymieniłeś jest to samo. Oba silniki mają wał korbowy nr 8200382457 i te same panewki. Inne mogą być za to pompy oleju, ale to trzeba już sprawdzić po VINie, bo wydajniejsze pompy pojawiały się już w wersjach 105 KM. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Kolego "mrarek". Co ty za rewelacje opowiadasz??!!! Piszesz, że 110 KM nie ma problemów z panewkami a 105/106 ma??!! Przecież to jest dokładnie ten sam silnik!! Ten sam wał korbowy, te same panewki, turbina i wtryski!!! I nie jest to silnik z MII; w MII miał oznaczenie K9K732 - 106 PS a w MII K9K G 832 - i posiadają sporo różnic. Np. W MIII jest klin na wale od strony rozrządu, czego nie ma w MII. Główna różnica między 106 a 110 PS to to, że 110 ma FAP a 106 nie ma - reszta jest ta sama. I tak samo możesz przekręcić panewki w 110 i jak i w 106. Zresztą miałem już do czynienia z Megane z floty właśnie z 1,5 dCi 110KM z przkręconymi panewkami - wymiana oleju co 30 tyś km i but w podłogę od samego startu; zimny, ciepły, nieważne. W ogóle jak nie masz pewności to lepiej nic nie pisz niż wprowadzać w błąd ludzi Dodano: 07 gru 2015 - 17:03 To co kolega Paweł pisał o zmodernizowanej pompie oleju to mogę powiedzieć, że miałemm rozebrane 106 i 110 i mają takie same pompy - generalnie oba były identyczne; układ wtryskowy Continental, piezoelektryczne wtryski, turbina VTG Borg Warner, skrzynia, dwumasa, sprzęgło, panewki, wał, wszystko identyczne. Wiem natomiast że w MII były inne w silniku o tej samej mocy. Zresztą w Polsce 106 i 110 były oferowane w Polsce równolegle do 2010. Poźniej jak weszło EUR5 to tylko 110 gdzyż ma FAP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dlatego napisałem, że mogą być inne pompy, bo na początku produkcji trafiały się silniki ze starszym typem, później już były takie same pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) W ogóle jak nie masz pewności to lepiej nic nie pisz niż wprowadzać w błąd ludzi Owszem - na tym forum jest jeden user, któremu się w 110 KM przekręciła panewka, co mnie kompletnie zaskoczyło wobec informacji, które od 6 lat gromadzę w tym temacie.Silników nie rozbieram - nie mam takiej potrzeby. Zajmuję się zdecydowanie większymi dizlami. Informacje co do różnic w 1,5 dCi czerpię od innych mechaników naprawiających renówki oraz z m.in. tego forum. Widać się barany jedne nie znają i oszukują mnie! Edytowane 7 Grudnia 2015 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Owszem, wielu naprawia renówki. Ale niewielu dobrze orientuje się w różnicach. Generalnie 1,5 dCi to to samo dla większości. Zdarzają się też takie ulepy, że ciężko dojść do tego co było w oryginale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi