chicoor Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Witam, nie mam żadnej naklejki, ani nie widzę żadnych oznaczeń na aku. Chciałem spytać o biegunowość do MIII 1.6 16V benzyna. Pewnie wszystkie silniki mają takie samo, ale czy akumulator powinien być prawy plus, czy lewy plus ? dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Słupek plusowy ma z reguły większą średnicę - wrzuć foto, to postaramy się podpowiedzieć gdzie plus a gdzie minus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Masz jakiś miernik?, jak dotkniesz prawidłowo bieguny z miernika, czyli plus do plusa a minus do minusa, to będzie 12V, jak odwrotnie to -12V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychos Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Plus masz "od środka" komory silnika a minus bliżej lewego błotnika. Bardziej obrazowo: minus poznasz po tym, że przewód z klemą od kołka na akumulatorze będzie podłączony wprost do karoserii pod maską, innymi słowy "na masę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chicoor Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dziś wyciągnąłem aku i dostrzegłem oznaczenia - akumulator z prawym plusem jednak odwrócony przy montażu, czyli słupki od dalszej strony - patrząc na tak zamontowany wydaje się, że to lewy plus... temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 plus ma jeszcze czerwony dekielek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi