Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wskazania komputera pokładowego

MarioWro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanko do osób znających się i posiadających podobne autko.

Od niedawna jestem w posiadaniu Scenica 2 1.6 benzynka ;)

Byłem wymienić filtr powietrza. Pan mechanik musiał wyjąć akumulator, odpiąć jakieś klemy do komputera aby się dostać do niego. Wymienił również filtr paliwa.

Zauważyłem na wskaźniku wyświetlacza, który mam ustawiony na wskazanie ILOŚCI PALIWA do tankowania, że ten stan nie dość że pływa to wskazuje mniejszą zawartość niż była przed wizytą u mechanika.

Oczywiście chodzi mi o to, że wcześniej auto po uruchomieniu wskazywało np.220 km a przy stanie odpowiednim stanie kresek na tablicy. A teraz po włączeniu pokazuje 100 km. Dopiero kiedy ruszę zaczyna wzrastać ilość.

Czy to normalne po resecie komputera? Czy to coś może się uszkodziło. Resetowałem zegary przy włączniku wycieraczek oraz odczepiłem klemy na 3 min od aku .

Dziękuję.

Edytowane przez aston76

Tak ma być. Zresetowały się wskazania komputera pokładowego. I komp zaczyna liczyć od nowa. A jak stoisz a silnik pracuje to przebieg sobie sam zmniejsza, jak ruszysz to dostaje info od czujników i sobie sam przelicza ile można przejechać na paliwie jakie masz w zbiorniku. Raz miałem taką sytuację na stacji benzynowej, zatankowałem do pełna i w drogę. I okazało się, że komp (silnik benzyna) pokazywał mi zasięg 1300km po przejechaniu około 20km, przeważnie pokazywał około 800km. Przyczyna, jazda cały czas w dół z wykorzystaniem grawitacji.