mz263c Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Witam, chwiałbym wam opowiedzieć dzisiaj historię pewnych opon. Swoją Meganke kupiłem późną jesienią tego roku, przyjechałem nią na letnich oponach i niemalże prosto z trasy pojechałem zmienić na zimowe, letnie schowałem do piwnicy i zapomniałem. Niedawno naszła mnie ochota żeby pójść przyjrzeć im się lepiej i ocenić czy będę się nadawały na kolejny sezon. Dwie opony, które jeździły na przedniej osi wyglądają całkiem dobrze, wysoki bieżnik, wyprodukowane gdzieś w połowie 2013 r. Natomiast opony zdjęte z tylnej osi wprawiły mnie w niemałe osłupienie. Nie chodzi tu o bieżnik bo ten jest jeszcze mały kawałek od znacznika ale data produkcji to 28 i 32 tydzień 2002?! Są to opony Dunlop SP Sport 200A, w ramkach na oponie jest napisane 2802 i 3202 chyba dobrze to interpretuje? Samochód kupiony i zarejestrowany zimą 2006 r. Czy to wszystko oznacza, że poprzedni właściciel założył do nowego samochodu 4 letnie opony i jeździł na nich 9 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dobrze czytasz datę produkcji opon. Jak dla mnie to poprzedni właściciel kupił dwie nowe, a dwie zostawił trochę już stare :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mz263c Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Ładne trochę :D Czyli wnioskując dalej 4-letnie Dunlopy na osi napędowej zjechały się po 9 latach. Dobra opony nie ma co :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Myślę, że jak planujesz auto mieć przez jakieś 4-5 lat to warto kupić wszystkie cztery nowe opony, a to co zostało sprzedać... Ktoś jeszcze na tych starych pojeździ i będzie szczęśliwy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Obstawiam, że dobre gumy poszły do sąsiada :P . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mz263c Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Ja kupuje nowe bez dwóch zdań i to wszystkie cztery, pewnie tak było, że na sprzedaż założyli stare :P To może chcecie kupić dwie letnie ładne opony? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Oddaj jakimś fanatykom upalania w tylnonapędówkach :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mz263c Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 haha świetny pomysł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denika Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Tak stare opony to jakaś masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Czasami bywa, że ktoś na znanym portalu sprzedaje opony "nówki", które mają np. po 6 lat. Ceny są wtedy naprawdę niezłe,a opony są w stanie idealnym, trzymane gdzieś w magazynie. Różnie to bywa, może tu też tak wyszło, a może też producent opon źle ustawił datownik na produkcji ? ;) Trzeba by na nie spojrzeć, jak wygląda stan gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 ostatnio widziałem opony z 2000 roku z bieżnikiem 6,5 mm. A świeciły sie jak....wyglądały normalnie, nie na bieżnikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniak.konrad Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Ja kupiłem auto w październiku na letnich i zakładając zimowe również się zdziwiłem. Moje opony również dunlopy takie jak u ciebie z roku 2003. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi