scenicPL1 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Mam taki problem w scenicu II 1.9dci z 2005r. Od jakiegos juz czasu cos tlucze sie z tylu. Wiadomo glownie na nierownosciach, ale i na tych mniejszych takze.. Tylko na nowym asfalcie jest cisza ale o to na polskich drogach ciezko. Odglos ten przypomina takie metaliczne stlukanie - nie raz nawet tak jakby obcieralo cos. Nie jest to zawsze z takim samym impetem ale w czasie jazdy slychac ... tylko przy wlaczonym radiu jest spokoj heh Smile Teraz tak: 1. czy wymiana amortyzatorow pomoze? (mam zakupione KYB wiec w kazdej chwili moge wymienic) 2. czy jednak belka tylnia i tam jakies gumy juz sie wytarly i dlatego tak ociera ? Jakis czas temu sprawdzalem amortyzatory z tylu i nie sa pekniete, jest ok. Tak wiec podsumowujac czy ktorys z tych 2 rozwiazan pomoze i tluczenie sie ustanie ? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 19 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A jak tam tuleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scenicPL1 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Tuleje gumowe na belce ? Myślałem też o wymianie gum stabilizatora. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) W tym linku znalazłem info, że są gumowo-stalowe, ale to temat z MIIphII. Myślę, że Scenic II będzie miał to samo, aczkolwiek poczekałbym na znawców. :) Piszę ten post, bo mi też coś stuka identycznie jak w Twoim przypadku. Posiadam Megane II po lifcie w kombi, założyłem gaz, wybite mam obecnie wszystkie tuleje. Dałem do wymiany zaufanemu mechanikowi, do tego wymieni prawy przedni sworzeń i tylne sprężyny da od Grand Scenica II (ponoć lepiej jak ma się gaz). Jutro rano odbieram samochód, to dam znać, czy mi to pomogło. Co do pkt. 1. - jeżeli amortyzatory są ok, nie ciekną, to chyba nie ma sensu zmieniać. Możesz też pojechać wykonać test ich sprawności. Jeśli się okaże, że już są na wyczerpaniu, to wymieniłbym razem z tulejami, jeśli to one są winowajcami, żeby zmniejszyć koszty robocizny. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Damn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi