Arthas Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Witam. Tak jak w temacie chciałbym siędowiedzieć czy można założyć książkę serwisową do używanego samochodu? Nie było jej przy zakupie samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Pewnie, teraz za odpowiednią kasę wszystko się da - niestety :evil: Rozumiem twoje dobre intencje. Zbieraj wszystkie zlecenia, rachunki za naprawy i za części. Z paragonów zrób ksero, bo po jakimś czasie znikają nadruki i będziesz miał pewną dokumentację bez kniżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arthas Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 OK. Dzięki. A nie orientujesz się ile to może kosztaować? I rozumiem że taką książkę założę tylko w ASO przy przeglądzie bądź wymianie? Teraz czeka mnie rozrząd... Ale w ASO zapłacę jak za zbożę. Na forum polecili mi Garaż-Serwis... u nich wymiana z częściami 800 zyli. W ASO 1500 :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hcm Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 ja zrobilem w ten sposob ze zalozylem segregator i tam sobie wszystko pisze-wymiany plynow , czesci, naprawy, nawet zmiany opon. i to wszystko robie z data i przebiegiem. robie to dla siebie bo pewnie i tak przy ewentualnej sprzedazy i tak by nikt nie uwierzyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Arthas, Wystarczy zapytać w warsztacie w którym naprawiasz auto. W "garażu" gdzie naprawiam moje auta facet od razu przy pierwszej naprawie zapytał czy założyć książke serwisową - nie jest to orginalna Renault, ale wpisują tam wszystkie naprawy wymiany etc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Są warsztaty gdzie "swoich" klientów wprowadzają do komputera, a nawet dają coś w rodzaju książki serwisowej, gdzie wpisywane są wszystkie wizyty i naprawy, ale nie koszty. Jak to mówią koszty są tzw. tajemnicą handlową :P Sam gromadzę wszystkie rachunki i faktury, ale do prowadzenia buchalterii korzystam w Dzienniczka auta na portalu http://www.autocentrum.pl. Prowadzę go sobie od momentu zakupu samochodu i wpisuję wszystkie wydatki. Potem można sobie z tego zrobić taką mała statystykę :P Zaletą jest to, że w każdej chwili (no prawie) jest to dostępne, można zobaczyć co się kiedy robiło i ile wydało. Mankament - nie można sobie tego w prosty sposób wyeksportować do pliku np txt, trzeba to zrobić ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 podobnie jak poprzednicy prowadzę własną książkę napraw. Ja odnotowuje w kalendarzu każdą zakupioną pierdołę wraz z ceną i modelem części i trzymam do tego paragon. Co prawda dostałem oryginalną książkę serwisową z autem ale tam i tak jeden wpis a na ASO brak kasy. zresztą lepiej zrobić wszystko samemu jak tylko można i się potrafi. a jak chcesz mieć oryginalną książkę to szukaj na alledrogo ale pamiętaj że wtedy stajesz się oszustem jak uzupełnisz sobie wpisy w aso w jednej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chess175 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Widzę, że coś jest z tym prowadzeniem własnych "książek serwisowych" Też sam sobie wszystko zapisuje wraz z cenami w swym zeszyciku :P pozdr... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi