Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj rano przy niskiej temperaturze uruchomiłem swoją megi ( dodam że radio mam włączone zawsze i uruchamia się po uruchomieniu silnika) i co zauważyłem nie włączyło się radio- długo się swiece nagrzewały i był "mocny start silnika".

Sprawdziłem bezpieczniki i są ok. Wszystko działa po za radiem ( klakson, nawiew, zapalniczka, oświetlenie deski i panelu itp )a radia włączyć nie mogę żadnymi sposobami.

W wielu autach są jeszcze bezpieczniki przed ( na kablu dochodzącym do radia ) lub przy radiu zwykłe topikowe czy wciskane.

Dziś wymontowałem sprzęt, sprawdziłem a nawet rozkręciłem osłonę i zdemontowałem cd ( bez problemu sam wychodzi ) ale nigdzie nie mogę odszukać bezpiecznika.

Proszę o pomoc czy taki istnieje czy po prostu radio się uszkodziło ? oglądałem płytę ale nie zauważyłem nigdzie uszkodzenia układu w postaci spalenie czy nadpalenia, oczywiście też powąchałem i nie czuć spalenizny.

Proszę o pomoc co to może być, gdzie szukać przyczyny ?

Mam nadzieję że ktoś miał taki przypadek i pomoże, nie uśmiecha mi się zakup nowego radia :-)

Edytowane przez Pawel

Ja dzisiaj miałem to samo. Po odpaleniu auta wszystko działało oprócz radia. W moim przypadku wystarczyło wyjąć i powtórnie włożyć bezpiecznik "Coupe Conso",który jest w skrzynce pod kierownicą. Trzeba potem wklepać kod do radia. Ten dziwny brak radia miałem tej zimy już drugi raz, nie wiem co to powoduje. Akumulator naładowany i Megi odpala bez problemu.

Przepraszam ale tyle się nie znam.

Po odłączeniu kostek i ponownym podłączeniu wychodzi na to że prąd do radia dochodzi bo słyszę jakiś dźwięk jak włączam radio ( w głośnikach ) na panelu nic nie widzę, słyszę również jak by odpalał się czytnik cd ale nic więcej.

Po dłuższym przytrzymaniu przycisku na panelu o nr 6 usłyszałem dłuższy wyraźny sygnał.

Uznaję że prąd dochodzi do radia bo inaczej nic bym nie słyszał więc domyślam się że radio się spier ... popsuło :(

• 3 tygodnie później...

Miałem ostatnio to samo wystarczyło powypinać wtyczki z radia i ponownie je włożyć. Jaka była przyczyna nie wiem myślę, że może przy dużym mrozie (-16) sztywne były przewody i może jedna z wtyczek nie miała połączenia.