eXePL Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Witam, Pojawił się nagły problem z moją czerwoną pięknością. Wczoraj cały dzień jeździłem bez problemów. Zero przerwań, problemów z hamulcami, elektroniką, silnikiem itp. Wieczorem wykonałem kurs do sklepu i niestety po wyjściu już nie odpaliła. Po naciśnięciu start, cała procedura rozpoczyna się, kontrolki się świecą, wskaźnik paliwa pokazuje stan, lecz po pyknięciu nie ma akcji z zapłonem auta. Trwa to pare sekund po czym na wyświetlaczu pokazuje się komunikat "Błąd hamulców". Przy okazji świeci się kontrolka ABS, ASR oraz STOP Próbowałem: Odpalać na kable Odpalać na pych Odłączyć kleme od akumulatora sprawdziłem poziom płynu hamulcowego, kreska na równo z MAX (hamulce w całości, klocki, tarcze, płyn robione w zeszłym roku) Niestety nic nie przyniosło efektu. Renatka została zholowana w bezpieczne miejsce. Oczywiście zrobiłem trochę rozeznania w necie i niestety nic nie przyniosło efektu. Czasami jeszcze jak nacisnę przycisk START to widzę komunikat: Kierownica odblokowana ale to bardziej wygląda jakbym po prostu podał zapłon bez włączania samochodu. Od razu piszę, że zaślepka przy lewym przednim kole jest na miejscu i raczej układ bezpieczników nie miał prawa przyjąć wody. Jeździłem po suchym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Wskazane podłączenie pod clipa. Do sprawdzenia wszystkie bezpieczniki, dodatkowo skrzynka bezpieczników, masy, rozrusznik (sprawdź czy w czasie naciśnięcia przycisku start pojawia się na chwilę napięcie na cienkim przewodzie od rozrusznika, a na grubym powinno być cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXePL Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) W którym miejscu znajdę rozrusznik oraz jak ciężko się do niego dobrać aby to sprawdzić? Nie mam garażu więc myślę czy od razu nie oddać auta do jakiegoś speca... Edytowane 8 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Od tyłu silnika jest rozrusznik i raczej bez kanału/podnośnika będzie ci ciężko. A sprawdziłeś inne rzeczy do których masz dostęp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXePL Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 W weekend sie na to szarpnę pewno, odręcę skrzynke bezpieczników popatrzę itp. Na razie wgłębiam się w temat co i jak. Pewno jak nie uda mi się znaleźć nic w skrzynce to sholuje do mechanika. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi