ciasteek111 Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Witam wszystkich. Mam problem a dokładnie trzy ze swoją meganką, jeżeli napisałem w złym dziale to przepraszam (o ile są działy) ale wracając do tematu: 1. Któregoś pięknego dnia gdy odpaliłem Renie to usłyszałem tak jakby "buczenie" chodź bardziej bym powiedział "wycie" z prawej trony silnika, plus cykanie - wszystko wydobywa się tak jakby od pompy wspomagania i paska który tam ją, alternator jak i całą resztę napędza, mechanik twierdzi, że pompa do wymiany. Ja się nie znam, więc się nie kłóciłem ale czytając na forach o tej przypadłości, to większość osób która miała problem z pompą wspomagania odczuwa buczenie przy pełnych skrętach kołami - do oporu, bądź przy ogólnie skrętach, u mnie występuje od razu wraz z włączeniem silnika, a podczas jazdy im większe obroty to "wyje" wraz z silnikiem czyli głośniej, nadmienię, że pasek był wymieniany - bez rezultatów, a co do samej pompy to płynu w zbiorniczku mam pomiędzy minimum a maksimum, więc raczej ok, wycieków żadnych nie zanotowałem a wspomaganie działa perfekcyjnie. Czy ktoś może miał podobnie i zna objaw? Bo wymienić pompę mogę jednak, że jak mechanik stwierdził, że po wymianie paska powinno ustąpić, to cyk cyk cyk cyk, to nie ustąpiło, więc jak wymienię pompę a okaże się, że jest tak samo to bez sensu. 2. To raczej do elektryków chyba a może i nie elektryk więc o co chodzi: mianowicie chodzi mi o światła przeciwmgielne, padło mi jedno i chciałem wymienić żarówkę, bo myślałem, że to jednak to, że po wymianie ona dalej nie świeciła, to stwierdziłem, że podjadę z tym z czasem do mechanika ale zaczęły się dziać rzeczy dziwne, mianowicie gdy wepnę bezpiecznik od halogenów i zamknę samochód to zaczyna wyć alarm. Działanie, wyjmuje go i powinny nie działać kontrolki (alarm wtedy się nie drze po zamknięciu ale działa), a kontrolki faktycznie na desce nie pokazuje więc niby ok ale... jak przełączę na przeciwmgielne na manetce i dam kierunkowskaz to zaczyna migać razem z tym jednym światłem działającym oraz kontrolką i o co tu chodzi.... 3. Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi pokazać na schemacie gdzie dokładnie umiejscowiony jest "Czujnik położenia wału" .? - Renault Megane 1.6 16V 2000r Prosiłbym o odpowiedź bądź nasunąć jakąś myśl. Z góry dziękuje. :unsure: Edytowane 28 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Od strony kierowcy, na łączeniu skrzyni z silnikiem, za przewodami do nagrzewnicy, klucz 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciasteek111 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Stojąc przodem do samochodu po prawej stronie tak.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Tak, lepiej widać od strony nadkola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciasteek111 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Ok, dzięki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 2. To raczej do elektryków chyba a może i nie elektryk więc o co chodzi: mianowicie chodzi mi o światła przeciwmgielne, padło mi jedno i chciałem wymienić żarówkę, bo myślałem, że to jednak to, że po wymianie ona dalej nie świeciła, to stwierdziłem, że podjadę z tym z czasem do mechanika ale zaczęły się dziać rzeczy dziwne, mianowicie gdy wepnę bezpiecznik od halogenów i zamknę samochód to zaczyna wyć alarm. Działanie, wyjmuje go i powinny nie działać kontrolki (alarm wtedy się nie drze po zamknięciu ale działa), a kontrolki faktycznie na desce nie pokazuje więc niby ok ale... jak przełączę na przeciwmgielne na manetce i dam kierunkowskaz to zaczyna migać razem z tym jednym światłem działającym oraz kontrolką i o co tu chodzi.... Podpięty ma kolega alarm pod kierunki i przeciwmgielne według mnie. Albo jest niezły kipisz w bezpiecznikach w podszybiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciasteek111 Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Przepraszam że teraz ale egzaminy gonią... aston76 tylko że to się stało nagle, po wymontowaniu żarówki od halogenu (teraz jeździ bez jednego światełka na dole). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Bo może masę gdzieś lampy zgubiły i zamyka się obwód przez inne odbiorniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtur Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Ad.1 U mnie było podobnie... To może oznaczać początek końca pompy. Zaczęło się od buczenia po uruchomieniu silnika.. Potem kierownice musiałem dwoma rękoma kręcić. Płynu ze zbiorniczka nie ubywało - trzymał się ciągle ten sam poziom, a kierownica co raz ciężej chodziła. Dochodziło do tego, że żeby skręcić kołami podczas końcówki parkowania, musiałem gazować go do 2500 obrotów. Pomogła wymiana pompy - 50 pln ze szrotu (kupiłem w ciemno, bo gorzej już być nie mogło). Buczenie ustało, kierownica chodzi idealnie. Pracy dużo z tym nie było, a jednocześnie wymieniłem płyn wspomagania i wyczyściłem zbiorniczek, bo sporo syfu już tam się nazbierało. Więc jeśli masz możliwość - podmień pompę - nie jest to jakiś astronomiczny wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi