mrarek Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 ZTCW sprężarka w SCIII cały czas pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Z tego co wiem to sprężarka pracuje wówczas gdy ciśnienie w układzie na to zezwala i temperatura zadana jest niższa niż temperatura wewnątrz pojazdu. Pomijając szczególne warunki pracy silnika. Nie sądzę, że w SC III jest inaczej niż w SCII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 info od mechanika - w SCIII nie ma sprzęgiełka jak w SCII. czy sprężarka spręża gaz czy nie decyduje wiele parametrów, ale odpowiedzialnymi za sprężanie gazu są łopatki, a nie samo załączenie sprężarki jak w SCII. info do sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Mrarek dzięki za tę wiadomość, widocznie jestem trochę w tyle za najnowszymi rozwiązaniami technicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedziel Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dokładnie taki sam dźwięk jest i w mojej Megance. Czyli nie jest to problem jednostki. Ciekawe w czym tkwi problem :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 info od mechanika - w SCIII nie ma sprzęgiełka jak w SCII. Jak najbardziej jest sprzęgło elektromagnetyczne, ale jest ono zabudowane w sprężarce, a nie bezpośrednio na kole pasowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 tak może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedziel Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) diagnostyka Clipem wykazała mi takie błędy: DTC0226F1 - Położenie pedałów hamulca/przyspieszania DTC00871C - Ciśnienie na listwie wtrysku DTC038096 - Złącze diagnostyczne skrzynki podgrzewania. Nie jestem mechanikiem ale rozumiem, że mam problem z jakimś czujnikiem od pedału gazu (raz się jakby przyciął), Jakiś problem z wtryskiem. Jakiś problem ze świecami. Ale czy to może mieć wpływ na ten dźwięk z filmiku autora tematu? Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Te błędy raczej dźwięków nie powinny generować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbr Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 W moim przypadku diagnoza Clip'em nie wykazała błędów. Po zdjęciu paska akcesoriów dźwięk dalej występował i to w okolicach rozrządu. Diagnoza mechanika: zbyt bardzo napięty pasek rozrządu. Dziwi mnie to trochę bo rozrząd był wymieniany w ASO 20k km temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Pompa wody też była wymieniana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbr Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Komplet rozrządu + pompa wody, dodatkowo pasek akcesoriów ( ponoć normą jest, że ASO francuskie wymienia go razem z rozrządem) Wszystkie te wymiany mam oczywiście udokumentowane. W ASO PL nie widzą związków dźwięków z rozrządem (mimo że inni mechanicy tak) a poza tym na te podzespoły serwis udziela tylko rok gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Możliwe, że pompa wody jest wadliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enable Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 U mnie zauważyłem podobny dźwięk jakiś czas temu. Po długich poszukiwaniach na francuskich forach znalazłem, że jest to dźwięk drgających przewodów paliwowych. Znalazłem również, iż problem ten był znany w Megane III i poprawiany przez serwis. Jestem drugim właścicielem mojej Megany i u mnie wygląda na to, że serwis poprawiał już tą przypadłość niestety problem nie został do końca wyeliminowany. Dźwięk pojawia się w zimne dni lub na zimnym silniku w zakresie niskich obrotów (w letnie gorące dni zanika). Trochę udało mi się wygłuszyć ten specyficzny dźwięk, ale nie udało mi się go pozbyć. Może ktoś na forum już poradził sobie z tym problemem i pochwali się rozwiązaniem. Dodam, że szukając źródła tego dźwięku wymieniłem koło pasowe wału korbowego, napinacz, koło i sprzęgło sprężarki, pasek klinowy. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyf1992 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Czy ktoś rozwiązał problem lub wie co jest przyczyną tego dźwięku ?? wymieniłem pasek od alternatora i dalej to samo :( Edytowane 22 Stycznia 2017 przez eyf1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi