koper2006 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam wszystkich posiadam Renault Megane I 96r., mój problem polega na tym że w trakcie jazdy autem zawiesza mi się prędkościomierz, polega to na tym że przykładowo wskazówka przy prędkości 20km/h pokazuje mi 40km/h a przy prędkościach powyżej 80km/h zatrzymuje mi się na 80 km/h. Lecz gdy puknę ręką w plastikową obudowę licznika nie raz prędkościomierz mi się odblokuje i pokazuje realne wyniki. I tu kieruje moje pytanie do was, czy jest to spowodowane uszkodzonym licznikiem czy impulsatorem, od razu mówię że w mojej wersji prędkość szczytuje się właśnie z impulsatora koło skrzyni biegów a nie z ABS'u. Za wszystkie podpowiedzi dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Masz licznik Sagem, czy Jaeger? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper2006 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) nie wiem jak to sprawdzić, z przodu licznika jest tylko nr 1G1D230K3, jest to licznik w wersji z obrotomierzem i manualnym licznikiem km (ten co można kasować) identyczny jak na tym zdjęciu http://sprzedajemy.pl/licznik-zegary-renault-megane-i-1-6,243529487322 Dodano: 13 kwi 2016 - 17:49 raczej będzie to Sagem, bo przeczytałem inny temat na forum i ktoś wypowiadał się że liczniki Jaeger montowane były w wersjach poliftingowych a ja posiadam wersję przed liftem Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Przed liftem też były Jaegery, nazwa jest na tarczy zegara temperatury i poziomu paliwa. Jeżeli Jeger, to ja bym zaczął od wyczyszczenia kostek, ewentualnie wyczyścić licznik (np. wyciągnąć i przedmuchać sprężonym powietrzem). Oczywiście mogły się też pojawić zimne luty jak w Sagemach, ale w Jaegerach jest to o wiele rzadsze zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper2006 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Jest to licznik Jaeger. ok tak też postąpię. Więc myślisz, że wina leży bardziej po stronie licznika niż impulsatora? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Raczej licznika, inaczej pukanie w niego by nie przynosiło efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper2006 Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) ok. jutro zabiorę się do demontażu licznika, przeczyszczę go wraz ze stykami i napisze czy przyniosło to oczekiwany rezultat Dodano: 05 maj 2016 - 11:34 Witam troszkę to trwało ale udało się. Pomogła wymiana licznika. Lecz pojawił się inny problem, Po zakupie używanego licznika przekręciłem liczbę kilometrów do przodu bo kupiłem z teoretycznie mniejszym przebiegiem a nie chciałem mieć problemów i tłumaczeń na stacjach diagnostycznych. Nie wiem dlaczego ale nie działa licznik KM główny jak i dzienny. Da rady to jakoś naprawić? Dodam jeszcze że jest to zwykły licznik a nie jak w innych wersjach z wyświetlaczem cyfrowym Edytowane 5 Maja 2016 przez koper2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Pierwszy raz słyszę żeby "zwykły" licznik miał licznik Koni Mechanicznych. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper2006 Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Chodzi o licznik przejechanych kilometrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Większość o tym wie ale Przemowi chodzi o źle zastosowany skrót, niby szczegół a jednak kłuje w oczy. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Prawdopodobnie przy zabawie z bębenkiem po prostu uszkodziłeś bębenek i napęd licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper2006 Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 a czy da rady to jakoś naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Możesz spróbować przełożyć silniczek i bębenek ze starego licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi